Kongresszust tartott a NATO tartalékosainak szervezete

Dátum: 2016. aug. 25. cs, 10:01 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20160802_cior2_001.jpgA NATO Tartalékos Tisztek Szövetsége (CIOR) 2016. augusztus első napjaiban rendezte meg szokásos éves kongresszusát, amely több száz tartalékos tisztet vitt Madridba, hogy ott kicseréljék tapasztalataikat, értékeljék az elmúlt év eseményeit, valamint meghatározzák a szervezet elkövetkező feladatait. A kongresszus – amely már a 69. a sorban – szokás szerint egybeesett a CIOR testvérszervezetének, a NATO Tartalékos Egészségügyi Tisztek (CIOMR) kongresszusával, amely elsősorban változatos szakmai témáival tűnt ki.

XVII. MATASZ KUPA Ejtőernyős Nemzetközi Célbaugró Verseny

2016. szeptember 2-4.

20160902_04_csongradm_ejemeghivo.jpg

A szerbiai Magyarkanizsán harmincötödik alkalommal került megrendezésre a nevezetes, látványos nemzetközi úszó- és futómaraton. A versenyre meghívást kapott a Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megyei vezetősége is. Demcsák Zoltán ömt. hadnagy megyei alelnök és Sija Éva társunk képviselte megyénket. A nagyszerűen előkészített és lebonyolított versenyen versenyzőink az abszolút versenyben és korosztályaikban és kiemelkedő eredményeket értek el.

MATASZ Honvédelmi Tábor 2016

Dátum: 2016. aug. 25. cs, 09:41 - MATASZ Csongrád megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Az alábbi felhívással kezdődött, egy nagyon érdekes, értékes ifjúsági, honvédelmi tábor szervezése Kiszomboron, melynek „letéteményese” és egyben motorja volt Balázs Zoltán t. őrmester, kiszombori klubunk elnöke. Kiszombor határ-menti település, a magyar–szerb–román hármas határ egy fontos határátkelőhely, határrendészeti kirendeltséggel. Itt a mindennapok realitása a haza védelme.
Az ez évi tábor, már sorrendben a harmadik, de az érdeklődés és a színvonal a kezdetek óta emelkedik, egyre nagyobb az érdeklődés a rendezvény iránt. Nagyon alaposan kidolgozott, minden elemében jól átgondolt terv alapján dolgoztak, így meg is van az eredménye.
Egy örök élményt sikerült a résztvevőknek szerezni, sok-sok ismeretet a haza a honvédelem alapvető ismereteiből, sok olyan látvány és élmény, amit másképp megvalósítani, talán nem is lett volna lehetséges.


A Magyar – Német Partnerségi Találkozó óta nem telt el hosszú idő és ismét hazánkba látogattak a német tartalékosok képviselői.
Ezúttal azonban nem konferenciára érkeztek, hanem régi kapcsolati hagyományaiknak megfelelően adományt és meghívást hoztak magukkal.

Julius 8-án és 9.-én Josef SCHMID az Alsó Bajor Tartalékos Katonák Szövetségének elnöke (a szervezet létszáma 8.000 fő) vezetésével két magyar településnek hoztak segítséget. Az alsó bajorok 1999 óta végzik ezt a karitatív segítő tevékenységüket a MATASZ-on keresztül.

20160708_09_szszberegm_adomany_01.jpgAlapkiképzésük utolsó napján - augusztus 11-én, csütörtökön - tartott tájékoztatót Vanyur Tibor ezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) parancsnoka a július 18-án bevonult önkéntes műveleti tartalékosoknak a Petőfi-laktanyában.

Vanyur Tibor ezredes - mint a tartalékosok állományilletékes parancsnoka - elmondta: kihívást, stabilitást és előrelépési lehetőséget nyújt az önkéntes tartalékos rendszer azoknak, akik hosszú távon szeretnének együtt szolgálni a hivatásos katonákkal és elhivatottak. Kiemelte: azon nyolc hónap alatt, amíg a tartalékosok az ideiglenes állományjegyzéken vannak, a Magyar Honvédség megtervezi jövőjüket és megtalálják számukra a legmegfelelőbb beosztást. A parancsnok hangsúlyozta, hogy ez összetett feladat: szakmai végzettségük alapján, a katonai szervezetekkel együttműködve keresnek megfelelő beosztást részükre.Véget ért az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárhoz bevonult önkéntes műveleti tartalékosok alapkiképzése augusztus 10-én, szerdán. A kiképzés ünnepélyes zárását a püspökszilágyi lőtéren tartották, ahol Baráth Ernő ezredes, az alakulat parancsnoka köszöntötte a katonákat.

Összesen 110 önkéntes műveleti tartalékos fejezte be az alapkiképzést; a katonák 19 kiképzési nap alatt sajátították el azokat az alapokat, amelyeket tudniuk kell az egyenruha viseléséhez.2016. július, CIMEX a migrációról Spanyolországban

Dátum: 2016. aug. 17. sze, 09:02 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal, valamint a Magyar Tartalékosok Szövetsége képviseletében dr. Tóth Gergely százados vett részt a NATO Tartalékos Tisztek Szövetsége (CIOR) által, a szervezet nyári kongresszusát megelőzően rendezett CIMEX szemináriumon és törzsgyakorlaton. A CIOR-on belül működő szakosított bizottságokon belül a CIMIC (civil-katonai kapcsolatok) bizottság az egyik leginkább aktív, ami abban is megnyilvánul, hogy immár ötödik éve minden nyáron, a nyári kongresszus előtt megrendezik a 3 napos CIMEX-et, ahol előadások mellett a résztvevőknek csoportokra osztva, egy rövid gyakorlat keretében feladatokat is meg kell oldaniuk, amelyek aztán kiértékelésre kerülnek.

20160731_cior_hihez.jpg


A szombati napon mi előkészítjük a terepet, zulu1200-kor. Mindenki legyen pontos, mert „felrobban a híd!”

Felállítjuk az őrsátort, kitesszük a dekorációt (plakátok, zászlók stb.)

Előkészítjük a gyerekek sátrait, amit ők maguknak állítanak fel a mi irányításunk mellett. Ezt is meg kell tanulniuk!Felhívjuk MATASZ tagjaink és a honlapra látogatók figyelmét, hogy Kerékpáros Emléktúra kerül megszervezésre. Kérjük a jelentkezők Tóth Lászlóval, a MATASZ országos elnökség tagjával (mobil: +36 20 967 8732, e-mail: togaspm©t-online.hu ) vegyék fel a kapcsolatot.

A mohácsi csata 490. évfordulója alkalmából a Honvéd Kulturális Egyesület, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve, Magyarország honvédelmi miniszterének védnökségével kerékpáros zarándoklatot szervez II. Lajos király seregének útvonalát követve Érdtől Mohácsig. A zarándoklat 2016. augusztus 23-27-éig tart, mely során a résztvevők napi átlag 50 km. utat megtéve a következő településeket érintik:

/23.-án/ Érd (indulás 10 órakor) – Ercsi – Dunaújváros (szállás)
/24.-én/ Dunaföldvár – Paks (szállás)
/25.-én/ Tolna – Szekszárd (szállás)
/26.-án/ Báta (szállás)
/27.-én/ Dunaszekcső – Mohács – Sátorhely (szállás)


Oldal:  1 2 3 ...... 13 14 15