Közlemény

Dátum: 2017. okt. 18. sze, 08:14 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A Magyar Tartalékosok Szövetsége /MATASZ/ 2017. október 14.-én az Altiszti Akadémián tartotta a Tartalékosok Napi ünnepi rendezvényeit és Küldöttgyűlését.

Az ünnepség keretében megkoszorúzták Kossuth Lajos szobrát az Akadémia aulájában, majd meghallgatták Négyesi Lajos alezredes, hadtörténész ünnepi beszédét.

Az ünnepi események sorában ismertetésre került Dr. Simicskó István, Magyarország honvédelmi miniszterének Köszöntőlevele.

A honvédelmi miniszter és a MATASZ elnök elismeréseinek átadása után Küldöttgyűlésre került sor.

A Küldöttgyűlésen elfogadták az elmúlt négy évről szóló írásbeli beszámolót és annak szóbeli kiegészítését, majd ezt követően a MATASZ Alapszabályát módosították a Polgári Törvénykönyv követelményeinek és a bekövetkezett változásoknak megfelelően.

A választások során a küldöttek ismét a MATASZ elnökévé választották Széles Ernő nyugállományú dandártábornokot. Az alelnöki tisztségeket Bagi László tartalékos ezredes és Kerekes Sándor ezredes tölti be. Az elnökség tagja lett: Barabás Sándor tartalékos őrnagy, Dr. Bardócz - Tódor András, Dr. Szaló Péter tartalékos őrnagy, és Tóth Lajos László nyugállományú törzszászlós. Az újonnan létrehozott Felügyelő Bizottság elnökévé Dr. Bíró Ferenc nyugállományú őrnagyot, tagjaivá Karáné Rózsa Ágnes tartalékos századost és Seregi Katalin nyugállományú ezredest választották meg.

Az ünnepi rendezvénysorozat a MATASZ IV. Országos Lőversenyével zárult (az eredmények külön kerülnek ismertetésre).

matasz.com

Az ötnapos felkészítés kezdete előtt dr. Simicskó István honvédelmi miniszter köszöntötte a honvédség állományához nemrégiben csatlakozott sportolókat. A tárcavezető emlékeztetett: történelmi pillanat a mostani, hiszen már évtizedek óta nincs ilyen egysége a honvédségnek. A régi hagyomány feltámasztása olyan életpályát biztosít a sportolóknak, mely aktív pályafutásuk után is stabil egzisztenciát ad, hiszen annak befejeztével is maradhatnak a honvédség kötelékében. A sportszázadnak egyébként más országokban is igen nagy tradíciója van, hiszen az olasz és a német sportolók számottevő része katona is egyben. Az újonnan megalakult századba eddig összesen harmincnyolc profi sportoló − köztük több világ- és Európa-bajnok – jelentkezett, de várhatóan jövőre tovább bővülhet a keret. A század tagjai közül sokan a Budapesti Honvéd Sportegyesületből érkeztek, ugyanakkor más klubokból is jelentkeztek – fűzte hozzá.

Szalagot tűztek a Kratochvilban - honvedelem.hu

Dátum: 2017. okt. 18. sze, 08:11 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

3-án, pénteken rendezték meg ezt a jeles ünnepet.

Berkecz Gábor igazgató köszöntőjében elmondta: „a 2013-as fenntartóváltás óta a második végzős osztály kaphatta meg a szalagot, amelynek diákjai már a tanulmányaikat is a Honvédelmi Minisztérium fenntartásában kezdték meg. Egy különleges nemzedék végzős tanulói ők, akikhez az utat nekünk, felnőtteknek kell megtalálni: példamutatással, motivációval és jól felépített iskolai nevelési és oktatási rendszerrel.”


A haza védelmének biztos pillére - honvedelem.hu

Dátum: 2017. okt. 17. k, 09:32 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Megalakulásának tizenhatodik évfordulója és a magyar tartalékosok napja alkalmából tartott ünnepi rendezvényt a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) október 14-én, szombaton Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége 2001 óta széles körű tevékenységével és kapcsolatrendszerével fogja össze azokat az önkéntes állampolgárokat, hivatásos, szerződéses és önkéntes műveleti tartalékos katonákat, akik szerepet kívánnak vállalni az ország biztonságának erősítésében, a katasztrófavédelmi feladatok ellátásában, illetve kiemelten a honvédelemhez közvetlenül kapcsolódó egyéb feladatok teljesítésében.

Magyarország honvédelmi minisztere október 4-ét a magyar tartalékosok napjává nyilvánította, Kossuth Lajos 1848. október 4-én elhangzott szegedi toborzóbeszéde emlékére. A szentendrei ünnepség Kossuth Lajos szobránál kezdődött, ahol Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, MATASZ-elnök, illetve Szabó János nyugállományú ezredes és Kerekes Sándor nyugállományú ezredes, a MATASZ alelnökei helyezték el koszorújukat.Cseh Valentin: A nándorfehérvári csata 1456

2017. október 12-én a Honvédelmi Minisztériumban könyvbemutatót tartottak. A rendezvényen Cseh Valentin: A nándorfehérvári csata 1456 című könyvét ismertették, mely a Zrínyi Kiadó gondozásában jelent meg. A könyvet Dr. Négyesi Lajos alezredes a HM Kegyeleti Diplomáciáért Felelős Miniszteri Biztosi Titkárság belföldi szakreferense, hadtörténész és egyetemi docens mutatta be. A házigazda Dr. habil. Besenyő János ezredes, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely vezetője volt. Az eseményen több szervezet képviseltette magát így a Magyar Tartalékos Szövetség képviseletében az Önkéntes Tartalékos Tagozat elnöke Pintér Endre nyá. ezredes volt jelen. A könyvbemutatón részt vett többek között, Dr. Holló József nyá. altábornagy a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum korábbi főigazgatója és Dr. Nagy Ferenc a Magyar Tudóslexikon főszerkesztője, a Better Kiadó tulajdonosa.A gyakorlat nyílt napján elhangzott: a kiképzők végig figyelemmel kísérték az állomány tagjainak fejlődését és rátermettségét, hogy a kiemelkedően teljesítőknek a későbbiekben lehetőséget biztosítsanak a századokon belüli magasabb beosztások ellátására. A nyugati országrészben bevonult tartalékos állomány alapkiképzésének zárónapja október 7-én lesz a várpalotai központi gyakorló- és lőtéren.

A rendezvényen a Magyar Tartalékosok Szövetsége képviseletében Görömbei Lajos vett részt a MATASZ Hajdú- Bihar megyei szervezetétől.


Videó:

http://www.hirado.hu/videok/simicsko-istvan-tartalekosok-nelkul-nem-letezhet-utokepes-haderoA Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszere erősíti azt a társadalmi kohéziót, amely az illegális bevándorlás elleni védekezésben is fontos - mondta a honvédelmi miniszter október 9-én, hétfő reggel az M1 aktuális csatorna műsorában.

Dr. Simicskó István kitért arra is, hogy az új alapon, területvédelmi elven szerveződő rendszerben hatékonyabban észlelhetik, ha egy területen gyanús emberek jelennek meg, akár terrorista szándékkal.

A honvédelmi miniszter azt mondta: a kormányban azt vállalta, hogy év végéig ezer új tartalékosa lesz a honvédségnek. Már több mint ezren regisztráltak is. A múlt héten Hajdúhadházon háromszáz, majd Hajmáskéren további háromszáz tartalékos katona le is tette esküjét.Tartalékos Katonák! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Magyar Tartalékosok Napja alkalmából köszöntöm az önkéntes katonai szolgálatot vállaló valamennyi katonát! A Magyar Tartalékosok Szövetsége kezdeményezésére október 4-én köszöntjük tartalékos katonáinkat. Az immáron 16 éve fennálló Szövetség fogja össze a Magyar Honvédség tartalékos katonáit szolgálati idejükön kívül, illetve szervez tartalmas programokat azok számára is, akik ugyan nem tartalékos katonák, de elkötelezettek a honvédelem ügye iránt és a Szövetség tagjaiként, vagy csak szimpatizánsként részt vesznek lő- és járőrversenyeken, valamint egyéb, a hon védelmét, a hazaszeretet erősítő programokon, rendezvényeken iskolai tanulmányaik, vagy munkahelyi elfoglaltságuk mellett.


20171004_koszonto_k.png2017. 10. 04.
Dr. Simicskó István köszöntője a Magyar Tartalékosok Napja alkalmából:


simicsko-istvan-nevjegy.jpg


A MATASZ B.-A.-Z. Megyei Elnöksége és a Nagybarcai MATASZ Egyesület szervezésében szeptember 30-án a nagybarcai lőtéren rendezték meg az I. Honvédelmi Többtusa Versenyt.

Az elméleti és gyakorlati honvédelmi seregszemlén részt vett az Edelényi Város Technikai és Tömegsport Egyesülete (VTTE), a Felsőnyárád Baráti Kör, a Sárospatak SESE, a Nagybarcai Lövész Egylet, az Ózd Lövész Klub és Miskolc csapata.

A jeles eseményen jelen volt Barta Csaba t. alezredes, a Putnoki Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Század parancsnoka, Zsigmond István oktatási szakértő.

VIII. Honvédfesztivál - köszönet

Dátum: 2017. okt. 10. k, 09:53 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20171006_koszonet.jpg
Széles Ernő ny. dandártábornok
elnök Úr részére

Tisztelt Széles Ernő ny. dandártábornok elnök Úr!


2017. szeptember 23-29. között, a Pákozd-sukorói csata 169. évfordulója tiszteletére VIII. alkalommal rendezte meg a Katonai Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft. a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete közreműködésével Honvédfesztivál c. programsorozatát.


Az események láncra fűzött sorozata lehetőséget adott minden érdeklődő számára, hogy megtalálja a részére megfelelő programelemet és a megszerzett élmények következtében népszerűsítse a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyet, illetve a hagyományok, a történelem és a honvédelem kiemelt szerepét.


Az egy hetes eseménysorozat lezárultával engedje meg, hogy a Katonai Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft. nevében köszönetemet fejezzem ki, amiért Ön is hozzájárult a rendezvény sikeres lebonyolításához!


Pákozd, 2017. október 6.

Tisztelettel:
Dr. Görög István
ügyvezetőTisztelt MATASZ tagok, aktivisták!

A rendezvény sorozaton részt vett bajtársainknak tolmácsolom a KEMPP ügyvezetőjének köszönő levelét és jókívánságait. Köszöni az elnökség és jómagam is áldozatkész munkátokat, amellyel kivívtátok ügyvezető úr elismerő szavait.
Jövőre legyünk még többen, akik ezt a nemes kezdeményezést jelenlétükkel is támogatják.

Széles Ernő ny. ddtbk.Teljesítménytúra Szombathely 2017

Dátum: 2017. okt. 10. k, 09:48 - MATASZ Vas megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Vas megyei szervezet - 2017. 09. 23. Teljesítménytúra Szombathely 2017Mint a Honvédelmi Sportszövetséget egyik alapítójának a MATASZ megyei szervezeteként, a sportszövetség alapításkor célként megfogalmazott és a szövetségünk által a honvédelmi nevelés részeként vállalt kadétképzés megyei indító rendezvényeként a MH KIKNYP 11. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodával közösen szerveztük a „Teljesítménytúra Szombathely 2017” rendezvényt. Teljesítménytúrát a megyében „KatonaSuli” programban résztvevő középiskolai osztályok képzésének bemutatásával a „Kadétképzés” indító és propagáló rendezvényének szántuk, mely rendezvényt a megyei szervezetünk és a 11. KIÉI-vel közösen, a két szervezet emberi erőforrásainak, lehetőségeinek és képességeinek összevonásával és a Honvédelmi Sportszövetségtől igényelt támogatási összeggel gondoltuk megvalósítani, de jelen helyzetben a sportszövetség támogatásával nem számolhatunk, így rendezvényünket a Kormányhivatal Vas megyei kormánymegbízottjának Harangozó Bertalan úr támogatásával tudtuk megszervezni.A 2017. szeptember 30-án megtartott Honvédelmi többtusa verseny eredményjegyzékei és fotói a díjátadásról.

Igen jól sikerült a verseny, a felnőtt és szenior kategóriában 37 fő induló volt, míg az I. Diák Honvédelmi Versenyen 26 vett részt.

Részt vett a Putnoki Önkéntes területvédelmi Tartalékos század Parancsnoka Barta Csaba t. alezredes és Zsigmond István az etnikai, oktatási és romaügyi referense.

Pető Sándor

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet - 2017. 09. 30. Nagybarca, I. Diák Honvédelmi-, I. Honvédelmi Többtusa VersenyBorsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet - 2017. 09. 30. Nagybarca, I. Diák Honvédelmi-, I. Honvédelmi Többtusa VersenyBorsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet - 2017. 09. 30. Nagybarca, I. Diák Honvédelmi-, I. Honvédelmi Többtusa VersenyBorsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet - 2017. 09. 30. Nagybarca, I. Diák Honvédelmi-, I. Honvédelmi Többtusa Verseny
Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet - 2017. 09. 30. Nagybarca, I. Diák Honvédelmi-, I. Honvédelmi Többtusa VersenyBorsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet - 2017. 09. 30. Nagybarca, I. Diák Honvédelmi-, I. Honvédelmi Többtusa VersenyBorsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet - 2017. 09. 30. Nagybarca, I. Diák Honvédelmi-, I. Honvédelmi Többtusa VersenyBorsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet - 2017. 09. 30. Nagybarca, I. Diák Honvédelmi-, I. Honvédelmi Többtusa Verseny
Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet - 2017. 09. 30. Nagybarca, I. Diák Honvédelmi-, I. Honvédelmi Többtusa VersenyBorsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet - 2017. 09. 30. Nagybarca, I. Diák Honvédelmi-, I. Honvédelmi Többtusa VersenyBorsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet - 2017. 09. 30. Nagybarca, I. Diák Honvédelmi-, I. Honvédelmi Többtusa VersenyBorsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet - 2017. 09. 30. Nagybarca, I. Diák Honvédelmi-, I. Honvédelmi Többtusa Verseny
Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet - 2017. 09. 30. Nagybarca, I. Diák Honvédelmi-, I. Honvédelmi Többtusa Verseny

Versenykiírás: http://www.matasz.com/news.php?extend.475.252017. szeptember 28-án, Pákozdon a Katonai Emlékparkban rendezték meg ismételten az Országos Ifjúsági Honvédelmi versenyt. A pályán mintegy nyolc állomáson különböző feladatokat kellett megoldani időre. A Bács-Kiskun megyei csapatot Szabó János ny.ezds. MATASZ megyei elnök és Nagy Mátyás őrgy. (Repülőbázis) készítették fel és kísérték el. Becsületes küzdelemben a kecskeméti csapat 5. helyezést ért el.

Gratulálunk Munkácsi Sándor kollégának az egriek 3. helyezéséhez.


Szabó János ny.ezds.

20170928_bacskiskunm_01.jpg 20170928_bacskiskunm_02.jpg
A svéd védelmi miniszter szerint nem fenyegetéseket látnak, hanem a realitásokat észlelik, ezért az erősítés. NATO-tag azonban ezután sem lesz Svédország.


Oroszország 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet, Ukrajnában is veszélyes helyzet alakult ki – a svéd védelmi miniszter szerint egyebek mellett ezek azok a realitások, amelyek miatt meg akarják erősíteni Svédország védelmi képességét, valamint fokozni akarják az együttműködést több országgal, köztük a lengyelekkel, a britekkel és a németekkel.


Oldal:  1 2 3 ...... 29 30 31