„Fontos a haza védelmének ügye. Tudjuk azt, hogy a hazánk semmivel sem pótolható, Magyarország csak egy van, minden bajtól meg kell védeni és a Magyar Honvédség katonái erre esküdtek fel, ezért vállalják nap, mint nap a szolgálatukat” - fogalmazott dr. Simicskó István Nyíregyházán, szeptember 28-án, csütörtökön.

A honvédelmi miniszter középiskolás fiataloknak tartott előadást a „Hadtudomány és Társadalom, különös figyelemmel a Tiszántúlra” elnevezésű kétnapos konferencián. A Magyar Hadtudományi Társaság szervezésében megtartott rendezvény keretében előadást tartó dr. Simicskó István hangsúlyozta katonáink helytállását és áldozatvállalását.


Utánpótlásgondokkal küzd a szlovák hadsereg, amelybe az elmúlt évek során egyre kevesebben jelentkeztek - derült ki a szlovák védelmi tárca jelentéséből, amelyet szeptember 27-én láttamozott a pozsonyi kormány.

A szlovák védelmi tárca dokumentuma szerint az elmúlt öt évben harmadával csökkent a szlovák hadseregbe hivatásos katonának jelentkezők száma, és jelentősen csökkent a szolgálatra alkalmasnak találtak aránya is. Míg 2012-ben még 2417-en jelentkeztek hivatásos katonának a szlovák fegyveres erők kötelékébe, addig ez a szám a 2016-os év végére 1637-re csökkent. Ugyanebben az időszakban jelentkezők közül a szolgálatra alkalmasnak talált személyek aránya 49 százalékról 31 százalékra esett vissza. A katonai pálya iránti érdeklődők számának csökkenő tendenciája már a hadsereg állományában is megmutatkozott.

Idén júliusban a szaktárca tervei szerint a szlovák hadseregben több mint 16 ezer katonai posztot kellett volna betölteni, ehelyett a gyakorlatban alig több mint 12 ezer poszt van betöltve. Ez az állapot érezhetően negatív irányba befolyásolta és befolyásolja a hadsereg állománymenedzsmentjét és a fegyveres erők feladatainak ellátását - hangsúlyozták a jelentés készítői.

Megállapították: a fennálló helyzet leginkább két tényező összjátékának tudható be. Ezek közül az első, hogy a gazdasági helyzet javulásának köszönhetően eltávolodtak a hadsereg, illetve a civil szektor átlagbérei az utóbbi javára, ami csökkentette a katonai pálya attraktivitását. A második ok az, hogy a vizsgált időszakban folyamatosan növekedtek a katonai pályára jelentkezőkkel szembeni elvárások, ami viszont az alkalmasnak talált jelentkezők arányának csökkenésében játszott szerepet.


A szlovák védelmi tárca jelentésében figyelmeztet: a következő években a katonai pályára jelentkezők számának további csökkenésére, hatékony ellenintézkedések hiányában pedig a probléma elmélyülésére lehet számítani.


http://www.honvedelem.hu/cikk/65516_egyre_kevesebben_jelentkeznek_a_szlovak_hadseregbeA 21. században a magyar katonák a békét szolgálják itthon és a határainknál, a békét és a biztonságot szolgálják szerte a világban. Ez azt mutatja, hogy a Magyar Honvédség katonái jól felkészültek – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter szeptember 28-án, csütörtökön, Nyíregyházán, az MH KFOR Kontingens 16. váltásának visszafogadó ünnepségén.
Felhívjuk érdeklődő MATASZ tagjaink és honlapunk látogatói figyelmét az Antall József Tudásközpont rendezvényére:

A magyar haderő fejlődése és a V4 katonai együttműködés

Az európai védelmi képességek fejlesztésének igénye rávilágított a V4-hez hasonló regionális együttműködések védelmi aspektusának kiemelt szerepére.

https://www.facebook.com/events/176309009595329


A Magyar Tartalékosok Szövetsége Pest Megyei Szervezete július hónapban a MATASZ elnöke vezetésével látogatást tett az olaszországi Feltre városában, ahol az A.N.A. Alpini Feltrei szekciójával közösen ápolják az első világháborúban ott elhunyt katonák tiszteletére 2015-ben létrehozott katonai emlékhelyet. Az olasz féllel kötött partnerségi megállapodásnak megfelelően szeptemberben a Magyar Tartalékosok Szövetsége Pest Megyei Szervezete fogadta az Alpini delegációt, amelynek programjában – szeptember 22-én pénteken délelőtt – Marsai Viktor vezető kutatónk biztonságpolitikai témájú előadást tartott. A rendezvénynek a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia színház terme adott otthont, amelyen a szervezet vendégein kívül az Altiszti Akadémia növendékei és dolgozói vettek részt.Már az év végén megérkezhetnek az első légiszállító repülőgépek a Magyar Honvédséghez – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter szeptember 26-án, kedden a tárca fővárosi épületében tartott sajtótájékoztatóján, miután megbeszélést folytatott Peter Hultqvist svéd védelmi miniszterrel.

A svéd delegációt kedd délelőtt katonai tiszteletadás mellett fogadták a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai épületénél. A két miniszter tárgyalását követően sajtótájékoztatót tartottak, majd a külföldi delegáció meglátogatta a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázist, ahol a magyar Gripenek, a svéd gyártmányú vadászgépek állomásoznak.

Sári Szabolcs ezredes személyében új parancsnoka van az MH Ludovika Zászlóaljnak. Az ünnepélyes átadás-átvételt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hungária körúti campusának alakulóterén tartották szeptember 26-án, kedden.

A csapatzászló bevonulását követően Takács Attila dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka tolmácsolta dr. Benkő Tibor vezérezredes üzenetét, amelyben a Honvéd Vezérkar főnök megköszönte Molnár Zsolt ezredes, az alakulat leköszönő parancsnoka munkáját, valamint beosztásához sok sikert kívánt a zászlóalj új parancsnokának, Sári Szabolcs ezredesnek.„A zarándoklat annyit tesz, mint úton lenni. Jönni, elindulni az egyik helyről és megérkezni egy másik helyre. De ha csak valóban ennyi lenne, akkor nem létezne a zarándok szó, csak az utazót használnánk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szeptember 23-án Budapesten, a máriaremetei kegytemplomban.

A miniszterhelyettes a XXIII. Nemzeti Katonai Zarándoklat résztvevőit köszöntve úgy fogalmazott: a zarándoklat nemcsak egy fizikai utazás, egy távolság megtétele, hanem egy lelki-szellemi utazás és imádság is. „Bízom benne, hogy azok, akik ma ezt a zarándoklatot megtették, nemcsak fizikai értelemben érkeztek meg a máriaremetei kegytemplomba, hanem teljesült az a vágyuk és céljuk, amivel elindultak” – mondta Vargha Tamás.A MATASZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet 2017. 09. 30-án az alábbi két versenyt hirdette meg. A versenyeket meglátogatja Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, valamint Molnár Oszkár, Edelény város, Földvári Oszkár, Bánhorváti, Vadnai Zoltán Nagybarca település polgármestere.

Versenykiírások:

acroread.pngMagyar Tartalékosok Szövetsége és az Edelény Város Technikai és Tömegsport Egyesülete Elnöksége
I. Diák Honvédelmi Versenye

acroread.pngMagyar Tartalékosok Szövetsége és a MATASZ Nagybarcai Egyesület Elnöksége
I. Honvédelmi Többtusa Versenye
Katonák, honvédelmi dolgozók és civilek ezrei álltak rajthoz a budapesti Vérmezőn szeptember 24-én, vasárnap délelőtt, hogy megmérettessék magukat 4, illetve 10 kilométeres távon az idei NATO-futáson. A sportrendezvényt dr. Simicskó István honvédelmi miniszter indította el, aki maga is csatlakozott a mezőnyhöz.

A nagy népszerűségnek örvendő eseményt a Budapesti Atlétikai Szövetség szervezte, de hasonlóan az elmúlt évekhez, a rendezvény szervezésében segítséget nyújtott a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége, az Antall József Tudásközpont és a Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács is. A délelőtt 11 órakor elstartolt mezőny több kilométeren keresztül egységes volt, majd a meredekebb részeknél ki-ki a saját tempóját felvéve igyekezett célba érni. A Kapisztrán téren felállított célkapu alá déltől folyamatosan érkeztek az utolsó métereket sprintelve megtevő katonák és civilek.


Emlékfutás Isonzóért 2017. október 11-től 24-ig

Dátum: 2017. szept. 26. k, 09:41 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Felhívjuk MATASZ tagjaink és honlapunkra látogatóink figyelmét az október 11-24 között megrendezésre kerülő emlékfutásra, melyhez bárki csatlakozhat!

Emlékfutás Isonzóért


2017. október 11-től 24-ig tart az az emlékfutás, amelyet a 12. isonzói csata 100. évfordulója alkalmából rendeznek. Az esemény fővédnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter lesz.
Száz esztendővel ezelőtt, 1917. október 24-én indította meg az Osztrák-Magyar Monarchia azt a hadműveletet, amely caporettói áttörés néven vonult be a történelembe. Az első világháború egyik legsikeresebb mozzanatában az osztrák-magyar és a német csapatok áttörték az olasz védvonalat Caporettónál (ma Kobarid), és legyőzve az olasz csapatokat, átvették a kezdeményezést az isonzói csaták sorozatában.2017. október 14. Versenykiírás a MATASZ IV. országos nyíltirányzékú kispuska, sportpisztoly és „Steel Challenge” típusú lőversenyére.

A verseny célja: A Magyar Tartalékosok Napja alkalmából szervezett lőversenyen, versenyzési lehetőség biztosítása a MATASZ megyei és budapesti szervezetei, tagozatai és tagszervezetei, és a meghívott csapatok tagjainak. A lövészsport népszerűsítése, sportbaráti kapcsolatok ápolása, és a 2014. évben első ízben meghirdetett hagyományteremtő verseny folytatása.

A verseny fővédnöke: Bozó Tibor dandártábornok, MH Altiszti Akadémia Parancsnok.

A verseny védnöke: Széles Ernő ny. dandártábornok, MATASZ elnök.

Szervező bizottság elnök: Bíró Sándor ny. r. ezredes MATASZ Pest Megyei Szervezet elnök.

A verseny rendezője: A Magyar Tartalékosok Szövetsége megbízása alapján a MATASZ Pest Megyei Szervezete.

A verseny támogatója: Honvéd Kossuth Lövész Klub, K-Force Védelmi Rendszerek Kft.


A verseny időpontja: 2017. október 14-én, 12.00-17.00 óra között.

Nevezési határidő: 2017. szeptember 28.


Letöltésekhez kattintson a továbbra:


A pákozdi csata emlékezete - honvedelem.hu

Dátum: 2017. szept. 26. k, 09:37 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Az emlékezetes haditanács a frissen felállított honvédseregre bízta annak idején hazánk szabadságáért való küzdelmet, amely sereg elől az ellenség az első csatában meghátrált – mondta Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára a pákozdi csata előtti haditanács emlékére tartott megemlékezésen a sukorói református templomban, szeptember 23-án.

Az egyhetes, sorrendben nyolcadik Honvédfesztivál nyitónapjának záró rendezvényén Vargha Tamás a történelmi eseményeket felidézve kiemelte: a haditanácson hozott döntések emelték szabadságharccá elődeink küzdelmét. „Hazaszeretetünknek, hazához való hűségünknek, nemzeti identitásunknak pedig a mai napig a szabadságharc az alapja” – húzta alá a miniszterhelyettes.

A tavaly év végén bejelentett Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program része az eddig működő tartalékos rendszer megújítása. A cél az, hogy tovább erősödjön az állampolgárok részvétele a haza védelmében. A rendszer korábbi formáját 2011-ben újították meg, ekkortól beszélhetünk önkéntes műveleti, illetve önkéntes védelmi tartalékos szolgálatról. Az újrastrukturálás részeként megjelent a területi elven szerveződő önkéntes területvédelmi tartalékos kategória. A toborzás elsőként Veszprém és Hajdú-Bihar megyében kezdődött el, alig öt hónappal később, szeptember 12-én pedig már meg is kötötte szerződését Hajdú-Bihar megye 100. területvédelmi tartalékos katonája. Ennek kapcsán beszélgettünk Nagy Zoltán alezredessel, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság debreceni központjának parancsnokával a toborzás során elvégzett feladatokról, illetve az eddigi tapasztalatokról.
Oldal:  1 2 3 ...... 29 30 31