Csaba TV-n az idei Doni Emlékturáról szóló tájékoztató.

20180109_bekesm_csabatv_.jpg

2018. 01. 11–14.
XVIII. Doni Hősök Emléktúra részletes programja Békés megyében


2018. január 11. (Csütörtök)

12.00 Beérkezés Tótkomlósra egyenruhában.
(5940 Tótkomlós Fő u. 1sz.) Üdvözlés.
13.00 Koszorúzás az emlékparkban.
14.30 Indulás Nagymágocsra 32,7 km.
(gépjárművel) Szentesi u.11.sz.
16.00 A szállás elfoglalása.
18.00 Vacsora.
19.00 Nagymágocs Polgármestere: Szebellédi Endre, a MATASZ Békés megyei elnöke Nagy Zoltán ny. ezredes úr üdvözli a megjelenteket, bajtársi beszélgetés.
kb. 22.00 Takarodó.

Immáron tizennyolcadik alkalommal készülődnek a Doni Hősök Emléktúra visszatérő és új résztvevői. Idén nyolc útvonalon várhatóan közel félezren teljesítik a hősök emléke előtt tisztelgő túrákat.

Az eddigi évek hagyományához hasonlóan, január 12-én, a doni hősök emlékére tartott megemlékezésen veszi át Jásdi Balázs, a Magyar Tartalékosok Szövetség (Matasz) hagyományőrző tagozatának vezetője dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök díszparancsát. Ezzel hivatalosan is elkezdődik – dr. Simicskó István honvédelmi miniszter fővédnöksége mellett – a XVIII. Doni Hősök Emléktúra.

Tovább emelkedik a katonák bére 2018-ban, jelentősen növekszik a Honvédelmi Minisztérium költségvetése, és folytatódik a Magyar Honvédség fejlesztése – mondta Vargha Tamás, a tárca parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes december 28-án, csütörtökön a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar emberek biztonsága és az állam szuverenitása az egyik legfontosabb szempont a kormány számára. E biztonság letéteményese a Magyar Honvédség, amely jövőre tovább erősödhet: több pénz, több katona és több eszköz szolgálja majd a kitűzött célokat. A honvédelmi tárca költségvetése 2018-ban 428 milliárd forintra emelkedik, és így tovább közelít a 2024-re tervezett, a GDP 2 százalékának megfelelő arányhoz. A rendelkezésre álló összegnek mintegy 20 százalékát fordítják fejlesztésekre – fűzte hozzá Vargha Tamás.

Hszi Csin-ping kínai elnök közvetett irányítása alá kerül január 1-től az ország félkatonai rendőri ereje, a másfélmillió fős Népi Fegyveres Rendőrség - jelentette a South China Morning Post (SCMP) hongkongi napilap a Hszinhua állami hírügynökségre hivatkozva.

A fegyveres rendőrség a Kína haderejét vezető Központi Katonai Bizottság (KKB) irányítása alá kerül, amelyet Hszi Csin-ping elnököl. A Népi Fegyveres Rendőrség lényegében egy tartalék haderő, a nemzeti gárda szerepét tölti be háború esetén, békeidőben pedig a határvédelemmel, a tűzvédelemmel, továbbá tüntetések leverésével és a terrorelhárítással kapcsolatos feladatokat lát el – írta az SCMP. A hongkongi napilap hozzátette: a félkatonai szervezetet kifejezetten a nyugtalan térségekben, például az ujgurok lakta nyugati Hszincsiang tartományban vetik be.

A karácsonnyal kapcsolatos gondolatait mondta el a Katonai Filmstúdió munkatársainak Bíró László katolikus, illetve Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök, akik az ünnep alkalmából üzentek is a magyar katonáknak.


http://www.honvedelem.hu/cikk/66725_az_isten_az_elso_lepes_istene

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet!

Dátum: 2017. dec. 23. szo, 05:04 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat


Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet!

2017_matasz_karacsony_k.pngTájékoztatjuk MATASZ tagjainkat és honlapunkra látogató érdeklődőket, hogy a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka az önkéntes tartalékosok számára tanulmányi ösztöndíj pályázatot hirdetett meg.

A pályázat célja a Magyar Honvédség számára előnyös szakmai tudás megszerzésének támogatása, a katonai alapismereteket alkalmazni képes tartalékos tisztek és altisztek utánpótlásának biztosítása.


Tekintettel a rendkívül rövid jelentkezési határidőre (2018. január 15.) ismertetjük a pályázatot, letölthető IDE kattintva.Svédországnak javítania kell polgári védelmi képességét, és állampolgárainak fel kell készülniük arra, hogy egy héten át állami segítség nélkül boldoguljanak valamilyen rendkívüli esemény vagy komoly háborús konfliktus idején – közölte december 20-án a svéd parlament védelmi bizottságának elnöke.

„Egy háború hatalmas erőfeszítést igényel a polgári lakosságtól” – mondta Brjon von Sydow, a svéd parlament védelmi bizottságának elnöke. A bizottság feladata, hogy hosszú távú tanácsokat dolgozzon ki biztonság- és védelempolitikai kérdésekben. „Nem zárható ki egy Svédország elleni fegyveres támadás” – áll a polgári védelemről szóló, Peter Hultqvist védelmi miniszternek benyújtott jelentésben. A bizottságban mind a nyolc parlamenti pártnak van képviselője.

A jelentés figyelmeztetett, hogy a nemzetközi biztonsági helyzet megjósolhatatlan. A konfliktus része lehet információtechnológiai támadás vagy hibrid háború is, amelynek következtében leáll a távközlés és az áramszolgáltatás. Kulcsfontosságú a megfelelő hozzáférés az élelmiszerekhez, ivóvízhez, energiához és gyógyszerekhez – áll a jelentésben.


A totális védelem és ellenállás részeként mindenkinek be kell szereznie egyheti készletet alapvető élelmiszerekből és gyógyszerekből, hogy ne szoruljon állami segítségre – közölte Sydow. A Svéd Polgári Védelmi Hivatal szerint a polgároknak arra kell felkészülniük, hogy 72 óra hosszat képesek legyenek magukról állami segítség nélkül gondoskodni. A javaslatok között szerepel, hogy be kell szerezni gyertyákat, meleg öltözéket, hálózsákot, fáklyát, víztároló edényeket és tartós élelmiszereket, konzerveket, rizst és tésztát.


Svédország, amely tagja az Európai Uniónak, de a NATO-nak nem, kijelentette, hogy nem marad tétlen, ha egy másik skandináv uniós tagállamban katasztrófa történik, vagy támadás éri, és hasonló bánásmódot vár el a maga számára is – közölte a bizottság.


Forrás: http://www.honvedelem.hu/cikk/66778_haborus_konfliktusra_keszulnek_a_svedek
A szeretet a legfontosabb keresztényi érték
Előremutató évzáró

Dátum: 2017. dec. 23. szo, 04:48 - MATASZ Pest megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Pest megyei szervezet - 2017. 12. 15. Előremutató évzáróA MATASZ Pest Megyei Szervezete, a MATASZ Budapesti Szervezete közreműködésével, december 15-én rendezte meg hagyományos évzáró rendezvényét az MH Altiszti Akadémia bázisán működő, Szentendrei Honvéd Kossuth Lövész klub által bérelt lőtéren.

Az idei évzáró azonban különbözött az eddig megszokottaktól. A rendezvényre a szervezők meghívták az év közben a MATASZ Pest Megyei Szervezetével együttműködő, vagy azt támogató szervezeteteket, és tagegyesületeket is.20171210_hs_nebaldgy.jpgAz öt esztendőre megválasztott szöuli olimpiai bajnok kardvívó „jó erdész" szeretne lenni ebben a programban.

Sport és honvédelem. Utóbbi kifejezés talán némi távolságtartást szül az emberben, nem gondolja?

Többek között pontosan az is a cél, hogy az emberek ne féljenek ettől a kifejezéstől, azoktól az értékektől, amelyeket a haza védelme és a hazafias nevelés jelent — mondja Nébald György. — És most nem háborús szituációra gondolok, számos olyan helyzet, vészhelyzet adódhat az országban, amely során szükség van erős civil elköteleződésre és olyan egészséges, sportos kiállásra, amelyet szeretnénk megteremteni ebben az országban. Fontos, sőt alap, hogy olyan képességekkel rendelkezzenek az emberek, amelyek nem csak a mindennapokban hasznosíthatóak mondjuk egy árvíz esetében is.
Huszonegy önkéntes területvédelmi tartalékos katonajelölt írta alá a napokban a szerződését az encsi járásban. Ebben vállalták a katonai kiképzés feladatait, kihívásait.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kormányhivatal Encs Járási Hivatalában öt, tanulmányait folytató fiatal, valamint tizenhat munkavállaló írta alá a szerződését. Mint elmondták: aktívan szeretnének tenni hazájukért és az állampolgárok biztonságáért, ezért csatlakoztak a Magyar Honvédség új szolgálati formájához, vállalták a katonai kiképzést.


18. Doni Hősök Emléktúra fővédnöksége

Dátum: 2017. dec. 10. v, 09:12 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat


Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter elvállalta a 18. Doni Hősök Emléktúra fővédnökségét

20171206_doni_k.jpg

Oldal:  1 2 3 ...... 36 37 38