Előadások Kőbányán

Dátum: 2017. szept. 26. k, 09:22 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

FELHÍVÁS!

Felhívjuk érdeklődő MATASZ tagjaink és honlapunk látogatói figyelmét arra, a kapott információra, hogy a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ megjelentette szeptember - október havi programjait tartalmazó kiadványát.

Ebben szerepelnek a Magyar Hadtudományi Társaság által vállalt előadások is az alábbiak szerint:


Október 3.-án, kedden 17 órakor – A magyar katonai repülés története, A Galambtól a Griffmadárig
Előadó: Dr. Szabó József ny. vezérőrnagy

Október 17.-én, kedden 17 órakor – Elektronikai hadviselés, kiberhadviselés
Előadó: Prof. Dr. Ványa László ezredes


Az előadások látogatása ingyenes.

Az előadások helyszíne: Köszi (Kő - Café), 1105 Bp. Előd utca 1 sz.

Az előadások helyszínén nagyméretű, ingyenes parkoló van. Az érdeklődőknek tartalmas előadásokat kívánunk!A „Soros-terv” nagyon rossz terv és sok kárt okozhat az emberiségnek, de ezt sokan nem látják, illetve nem akarják látni − mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna szeptember 18-ai, hétfő esti műsorában.
A honvédelmi miniszter szerint Brüsszelben képmutatás folyik: tudják, hogy mi történik, de nem mondják meg az igazságot sem a bevándorlóknak, sem az európai polgároknak. Az Európai Unió többi között „spirituális válságban szenved” − jegyezte meg, hozzátéve, erre nem a bevándorlók jelentik a megoldást. A miniszter megjegyezte: azt elfogadják, ha valakik úgy döntenek, be akarnak hozni bevándorlókat, de ezt Magyarországnak ne tegyék kötelezőnek, majd a közép-európai emberek és népek döntik el, hogy akarnak-e bevándorlókat.

Dr. Simicskó István kiemelte azt is, hogy Magyarország elsőként sorakozott fel a „frontvonalon”, és hatékony válaszokat adott a tömeges illegális migrációra: a műszaki, jogi határzár mellett katonai, rendvédelmi együttműködéssel is védik a magyar és a schengeni határokat. A miniszter szerint a tömeges migrációs helyzet kezelésében Közép-Európa példát mutat Nyugat-Európának, Brüsszelnek.

 

Kitért arra is, hogy múlt héten a Közép-európai Védelmi Együttműködés keretében osztrák, magyar és cseh katonák tartottak nemzetközi határvédelmi gyakorlatot Ausztriában. A miniszter elmondta: a gyakorlaton olyan, az illegális migrációhoz kötődő helyzetet szimuláltak, amelyben előbb kisebb hullámban, majd tömegesen érkeznek és egyre agresszívabban lépnek fel a migránsok, úgy, mint például a röszkei zavargásnál. Dr. Simicskó István közölte, hogy az osztrák védelmi miniszterrel nagyon jó az együttműködés. Osztrák katonák jelenleg is segítik Magyarországi déli határainak védelmét.

 

Forrás: http://www.honvedelem.hu/cikk/65377_dr_simicsko_istvan_a_soros-terv_sok_kart_okozhat_az_emberisegnekSzeptember 15−17. között, az albániai Tiranában rendezték meg a NATO Katonai Bizottság kihelyezett ülését. A rendezvényen a magyar delegációt dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök vezette, tagjai pedig Domján László vezérőrnagy, katonai képviselő és a Magyar Honvédség Katonai Képviselő Hivatal kijelölt szakértői voltak.

A konferencia előestéjén a vezérkarfőnököket katonai tiszteletadással fogadták a tiranai Brigade Palace-ban, majd Ilir Meta, Albánia államelnöke adott díszvacsorát.

A szakmai munka felvezetőjeként az albán államelnök és a NATO Katonai Bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket szeptember 16-án, szombaton.

A tömeges illegális migráció komoly figyelmeztetés Európa számára – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter szeptember 15-én, pénteken az osztrák hadsereg allentsteigi gyakorlóterén tartott hadgyakorlaton.


A COOPSEC 17 (Cooperative Security 2017) elnevezésű gyakorlaton összesen hat ország és 2360 katona vett részt; elsősorban a migrációs válság okozta kihívásokra készültek fel, vagyis a határőrizeti rendszer kiépítésén és annak üzemeltetésén túl központi elem volt a felderítés, a tömegkezelés és a migránsok egészségügyi ellátása is. A gyakorlatra elsősorban a Közép-európai Védelmi Együttműködés tagállamai – Ausztria, Magyarország, Csehország, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia – kaptak meghívást, de megfigyelőként jelen volt Macedónia is. Csapatokat három ország, a vendéglátó Ausztria, Csehország és Magyarország küldött a rendezvényre, a Magyar Honvédségtől összesen 44 katona volt jelen.

Tisztelnünk kell egymást, valamint minden kultúrát, de ugyanakkor garantálnunk kell az állampolgáraink és az ország teljes biztonságát is - hangoztatta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter telefonon az MTI-nek az Alsó-Ausztriában tartott nemzetközi hadgyakorlat zárónapján.

A miniszter tájékoztatása szerint az „életszerű gyakorlaton” jelenkorunk biztonsági kihívásainak és az ezekből származó veszélyeknek a kezelését mutatták be a katonák. „Sajnos az elmúlt két évben a Magyarország déli határának védelme során életszerű tapasztalatokat szerezhettünk, amelyeket most átadunk barátainknak, partnereinknek” − állapította meg. A tárcavezető úgy vélte, hogy az ehhez hasonló gyakorlatok erősítik Magyarország és a Magyar Honvédség képességeit is.

2017. 09. 22–23. Kratochvil Károly Emlékmenet

Dátum: 2017. szept. 20. sze, 11:21 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20170922_23_hs_.jpg

A Honvédsuli 2017. szeptember 22-23.-án hagyományteremtő szándékkal első alkalommal rendezi meg emlékmenetét Kratochvil Károly altábornagyra, a Székely Hadosztály parancsnokára emlékezve halálának 71. évfordulóján.

A menet 50 km, amit a résztvevők két nap alatt, napi cc. 25 km-es szakaszokban teljesítenek úgy hogy a menet során érintett települések I. világháborús emléhelyeinél koszorút helyeznek el.

A menethez bárki csatlakozhat akár rész távra is.

A RENDEZVÉNY POLITIKA MENTES, CÉLJA KIZÁRÓLAG AZ EMLÉKEZÉS.
A RENDEZVÉNYRE ZÁSZLÓKAT, TRANSZPARENSEKET HOZNI ÉS OTT AZT MEGJELENÍTENI SZIGORUAN TILOS!

Menetvonal térkép: https://goo.gl/maps/BHMhFbQGAxz
Esemény: https://www.facebook.com/events/271181276719020
http://www.honvedsuli.hu/

Pontos leírás, tudnivalók a továbbra kattintva....


Egyre szorosabb a kapcsolat a MATASZ Veszprém megyei szervezete és a partner olasz Alpini szekció között. Az első világháború befejezésének centenáriuma közeledtével és főleg annak évében, 2018-ban különös jelentőséggel bírnak az egykori ellenfél nemzetek ma élő polgárai, katonái közötti erősödő kapcsolatok.

Az Antonio által továbbított alul is olvasható e-mail magyar fordítása:

Tagtoborzás a Nemzeti Vágtán

Dátum: 2017. szept. 20. sze, 10:06 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Idén tizedik alkalommal került megrendezésre a Nemzeti Vágta. Fővárosunk szívében, a Hősök Terén zajlott maga a verseny, míg az úgynevezett Vágta Korzó pedig az Andrássy úton került elhelyezésre. Az egyébként gépjárművek zajával terhelt sugárút ezen a hétvégén a vásári forgatagtól volt hangos.

20170917_matasz_cikk.jpg

A kiállítók elsősorban Hazánk különböző régióinak, településeinek kézműves termékeivel, helyi programajánlatokkal nyűgözte le a kíváncsi tömeget. A szervezők - felismerve a honvédelem ügyének társadalmi jelentőségét - sátrat biztosítottak a Magyar Tartalékosok Szövetségének (MATASZ-nak), ahol is igyekeztünk az érdeklődők valamennyi kérdésére választ adni, mind Hazánk tartalékos rendszeréről, mind a MATASZ-nak, mint civil szervezetnek a működéséről, céljairól és nem utolsósorban a programjairól.


A változékony időjárás ellenére nagyszámú érdeklődő jelent meg, kicsik, nagyok, fiúk és lányok egyaránt lelkesen próbálgatták a kiállított kézifegyvereket. A természetesen hatástalanított eszközök az idősebbekben régi, sorkatonaként átélt események emlékét hozták felszínre, míg a fiatalok megismerhették a Magyar Honvédség által használt egyes kézifegyverek típusát, azok súlyát, fogását.A barátságot jöttek erősíteni

Dátum: 2017. szept. 20. sze, 09:36 - MATASZ Veszprém megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20170916_veszprem_01.jpgA MATASZ Veszprém Megyei Egyesületének meghívására a hétvégén német tartalékos katonák érkeztek Veszprémbe.

A Német Bundeswehr Tartalékos Szövetség Felsőbajor Megyei csoportjának a tagjai egy 2004-ben aláírt együttműködési szerződés megújítására érkeztek a megyeszékhelyre.
Az együttműködési szerződés aláírására a Megyeháza Szent István termében a sajtó jelenlétében került sor.

A két tartalékos katonai szervezet vezetőjét Dr. Vajda Viktória a kormányhivatal főigazgatója köszöntötte. Az örömét fejezte ki annak, hogy egy olyan német tartománnyal erősödnek a veszprémi kapcsolatok, ami Gizella révén a történelemben a megyéhez már ezer szállal kötődik. Kiemelte, hogy az európai országok együttműködése napjainkban nagyon fontos feladat. Európa békéjének, biztonságának megteremtése mindkét nemzet számára elsődleges kérdés.Viszontlátogatás!

Dátum: 2017. szept. 20. sze, 09:27 - MATASZ Bács-Kiskun megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A Bács-Kiskun megyei MATASZ bajai szervezete Deák Lajos ny.ezredes vezetésével eleget tett a Szerb Tartalékos Tisztek zombori szervezete meghívásának. A látogatás apropóját a Szerb Tartalékosok Napja alkalmából rendezett ünnepség adta. A magyar küldöttség megkoszorúzta a szerb tartalékosok emlékművét, majd közös vacsorán idézték fel a közös emlékeket, a további együttműködés lehetőségeit. Küldöttségünket Milivoj Nenadov Tartalékos Tisztek zombori szervezetének elnöke fogadta.

Szabó János ny.ezds.

 20170915_bacskiskunm_1.jpg


Megújult a katonai temető

Dátum: 2017. szept. 20. sze, 09:20 - MATASZ Veszprém megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20170915_veszpremm_006.jpgAz elmúlt héten fejezte be a munkáját az a 14 tartalékos katona, akik a veszprémi német katonai temető soros karbantartását végezték.

Magyar és német tartalékos katonák két hétig dolgoztak a német katonák nyughelyeinek megújításán. A neveket őrző feliratokat átfestették, a nagykereszt és a temető emlékeit őrző pavilon új védőfestést kapott.
Pest megyei szervezet - 2017. 09. 08–09. MATASZ program a X. Pilisborosjenői VárjátékokonSzeptember első hétvégéjén ismét benépesedett az „Egri csillagok” című film egykori forgatási helyszíne. Ekkor került sor ugyanis a Nagy-Kevély lábánál, a jubileumi X. Pilisborosjenői várjátékokra, ahol a MATASZ Pest Megyei Szervezete 2017. évi programtervének megfelelően, airsoft, légfegyveres és íjász bemutatót, lövészeti programot, toborzó és családi napot szervezett.

A program eredményes lebonyolításához hathatós segítséget nyújtott a különféle sporteszközök biztosításával a ZEN Rendészeti Sportegyesület és a Szentendrei Honvéd Kossuth Lövész Klub. A program célja az volt, hogy a zömében fiatalokból álló közönség megismerhesse a sportlövészet különböző ágait, bemutassa a biztonságos fegyverkezelés szabályait, felkeltse az érdeklődést e szép sportág iránt, hozzájárulva ezzel a tagtoborzáshoz, és természetesen aktív kikapcsolódást nyújtson a rendezvény résztvevői számára.

"Két naposra bővítették a jubileumi, X. Kőbányai Rendvédelmi Napok rendezvénysorozatot. Míg szeptember 2-án szombaton egy könnyed, családias napot tartottak, a vasárnap már a hivatalos programoké volt, a rend védelmére hivatott szervezetekről szólt.


A legnagyobb élményt azonban a tüzéreknél éltük át. A köznyelv erre azt mondja, tudni kell jókor jó helyen lenni. A légvédelmi tüzérek minden órában egy díszlövést adtak le. Ennek már önmagában is látványos ceremóniája van, midőn a vezénylő parancsnok utasítások sorával adja ki a hatalmas ágyú elsütésére a parancsot. No, most képzeljék el, hogy ebben a katonai szabályzatban szigorúan előírt rendben egy ifjú tüzérré avatásának voltunk szem és fültanúi!"

Ismét megrendezésre kerül a Nemzeti Vágta szeptember 16-17.-én!

Ezúttal az Andrássy úton, a Promenádon a rendezők helyet biztosítottak a Magyar Tartalékosok Szövetségének is a 16-os számú kiállítói sátorban.

20170916_17_nmvagta_matasz_.jpg

Oldal:  1 2 3 4 ...... 29 30 31