A Soldiers of Peace International Association (SPIA) nemzetközi szervezet háromtagú francia küldöttsége járt Magyarországon, azzal a céllal, hogy a jelentős katonai békemissziókat végrehajtó Magyar Honvédséggel, illetve a Magyar Tartalékosok Szövetségének Békemissziós Tagozatával felvegyék a kapcsolatot.
 
 20180810_missziostag_01.jpg
A küldöttséget 2018. augusztus 10-én a MATASZ Központban fogadta Fekete János ny. ezredes, a MATASZ Missziós Tagozat elnöke.


Megjelent az MH HFKP Haditorna megyei döntők versenykiírása.

 

Javasoljuk, hogy a MATASZ megyei elnökségei vegyék fel az MH HFKP megyei képviselőivel a kapcsolatokat a Haditorna megyei döntőinek sikeres szervezése érdekében.

 

Nevezési határidő: 2018. szeptember 10.

A versenykiírás az alábbiakat tartalmazza:

2018./2019. tanév Versenykiírás, Országos Haditorna Verseny - PDFA Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület menetzászlót adományozott a Szeged járási önkéntes területvédelmi századnak Ópusztaszeren, augusztus 20-án. A Szent István-napi ünnepi rendezvény keretében tartott ceremónián jelen volt Szpisják József dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) parancsnokhelyettese is.
snj_4693.jpg


Esküt tettek a honvéd tisztjelöltek augusztus 20-án, hétfőn a Kossuth Lajos téren. Az ünnepélyes eskütétel előtt dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, utána pedig dr. Áder János köztársasági elnök mondott beszédet.

tun_8371.jpg
Videó:
20180827_honvedelemhu.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=H-Ujyo_CrGI


tun_7894.jpg

A miniszter az augusztus 20-ai állami ünnep alkalmából, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartott központi ünnepségen felidézte: Szent Istvánnak köszönhető a magyar állam és a magyarországi keresztény egyház alapjainak megteremtése. A király azt hirdette, Magyarországot minden körülmények között, a magyar nép érdekeit pedig minden viszonyok mellett védeni kell. Ezért az államiság mellett fontosnak tartotta az erős hadsereg kialakítását, létrehozta a királyi testőrséget, a vármegyéket megerősítette, s az egyházi méltóságokat is megvédette. Korának veszélyeit felismerte, s jól mérlegelt, amikor Bizánc helyett Rómát választotta, vagy a törzsi életmód helyett az európai szokásokat helyezte előtérbe. A történelem végül a királyt igazolta, és kijelenthető az is, hogy a Szent István által letett alapok rendkívül erősnek bizonyultak, s az embereknek a mai napig fontosak az olyan értékek, mint a szabadság, illetve a függetlenség.„A mai nap valamennyiük számára más, mint a többi, kiemelkedő jelentőségű mérföldkő” – mondta Sipos Antal ezredes, az MH 25. Klapka György Lövészdandár megbízott parancsnoka az alakulatnál rendezett ünnepélyes katonai eskütételen, augusztus 16-án.
 
cikk_01.jpg


m1.jpgA kiképzésen tanultakat alkalmazva mentette meg egy fiatal lány életét Pikó Ákos tartalékos őrvezető augusztus 7-én, Debrecenben.


Pikó Ákos, a Debreceni Szakképzési Centrum Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakgimnáziumának tanulója idén júniusban csatlakozott a Magyar Honvédség önkéntes területvédelmi tartalékos rendszeréhez. A 18 éves diák ezt követően Hajdúhadházon vett részt a tíz modult magában foglaló kiképzésen. Talán maga sem gondolta, hogy az ott tanultakat ilyen hamar kamatoztatni fogja...A Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítésére, a honvédelmi nevelés, valamint a sport és egészséges életmód népszerűsítése érdekében a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség meghirdeti a haditorna verseny megyei döntőjét.

 

A haditorna verseny elsődleges célja, hogy a sport eszközeivel népszerűsítse a honvédelem ügyét, úgy, hogy közben fejleszteni tudja a fiatalok készségeit, erkölcsét és fizikai képességeit. A megmérettetés kiváló alkalmat biztosít a diákoknak a honvédelemhez kapcsolódó sporttevékenységek kipróbálására, felkészültségük összemérésére.


A megyei döntőkből továbbjutó csapatok az országos döntőbe jutnak. Az idei megyei versenyek helyszínét a helyi szervezők fogják kiírni, a lebonyolításra szeptemberben és októberben kerül majd sor. A haditornára négy főből álló csapatokkal nevezhetnek a megyék 9-12. évfolyamos középiskolás tanulói. Egy megyéből összesen 20 iskola nevezését fogadják el, iskolánként egy induló csapattal.


A nevezési határidő: 2018. szeptember 10.

A feladatok, versenyszámok részletes leírása a résztvevői nyilatkozattal a csatolmányban olvasható:

docx Haditorna - megyei döntők 2018 (2.35 MB)

 A felvételt nyert, leendő első évfolyamos hallgatók tiszteletére idén negyedik alkalommal rendezte meg gólyatáborát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) és a kari hallgatói szervezetek közös szervezésében megvalósuló négy napos rendezvényen az intézmény öt karának mintegy 500 „gólyája” fesztiválozhatott Tatán.


2018. SZEPTEMBER 1.-jén, SZOMBATON 09:00 órától
XI. Kőbányai Rendvédelmi Napok
 
Részletes tájékoztató a 10 TV interjúban:
(A tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Kőbányai Rendvédelmi Napról beszélgettünk Tóth Bélával és Győrffy Lászlóval.)
 
https://www.youtube.com/watch?v=9xw394JeZbM
 
20180901_kobanya.jpg
 
20180901_kobanya2.jpg


A MATASZ Pest Megyei Szervezete családi, sport és toborzó napja a
XI. Pilisborosjenői várjátékokon

Az idei egynapos közösségépítő esemény időpontja 2018. szeptember 8, amikor az „Egri csillagok” c. film forgatásának 50. évfordulóját ünnepeljük. Ezen a napon Pilisborosjenő határában, az „Egri vár” területén, nagy szabású közösségi rendezvényt szervez a település, ahová meghívják a film még élő szereplőit, este pedig az Egri csillagok c. musical bemutatója lesz.

20180908_pilisborosjenoi_varjatekok_k.jpg


Az ég katonáira emlékeztek

Dátum: 2018. aug. 21. k, 06:48 - MATASZ Veszprém megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20180815_veszpremm_002.jpgKatonai tiszteletadás mellett emlékeztek meg szerdán katonák és civilek Veszprémben, a Légierő Haderőnem és a Repülő Fegyvernem Napjáról.
 
Az ünnepségen résztvevőket Soós Lajos nyá. alezredes a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének elnöke köszöntötte. Beszédében elmondta, hogy a hagyományoknak megfelelően augusztus 15-e a Repülő Fegyvernem Napja alkalmat ad arra, hogy megemlékezzenek a hősi halált halt magyar katonákról és tisztelegjenek azok emléke előtt, akik a tudományos munkájukkal sokat tettek a repülés fejlődéséért.

A Magyar Honvédség felkészült arra, hogy ha az elöljárók ezt kérik, bővítse az afganisztáni és az iraki magyar misszió létszámát és eszközeit is – reagált lapunknak Szijjártó Péter külügyminiszter korábbi felvetésére Sándor Zsolt, a Magyar Honvédség szárazföldi haderőnem főnöke.

A dandártábornoktól megtudtuk, hogy a békefenntartóink Koszovóban új feladatot látnak el: olyan tartalék erőt képeznek, amely a térségben bárhol, állandóan bevethető.

Bővebben:
https://magyaridok.hu/belfold/egyre-utokepesebb-a-honvedseg-3377983


Gőzerővel folyik a Magyar Honvédség fejlesztése, a Zrínyi 2026 program keretein belül egy csomó modern fegyvert, járművet és egyéb eszközt kapott és fog kapni a hadsereg. A fejlesztésben magyar cégek is részt vesznek majd, így vélhetően a program jótékony hatással lesz a hazai gazdaságra is, sőt, még a fegyvergyártás is újraindul Magyarországon.
A program célja a katonaság fejlesztése mellett a NATO 2%-os GDP-arányos kiadáselvárásainak való megfelelés is. Bár a terv egyes részleteit még homály fedi és sikeressége még a jövő zenéje, megnéztünk 10 olyan modern eszközt, mellyel a Honvédséget a közelmúltban felszereltek vagy várhatóan fel fognak szerelni.

Bővebben:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/elkepeszto-fejlodesnek-indult-a-magyar-hadsereg-ime-10-vadi-uj-csodakutyu.293816.html

Oldal:  1 2 3 4 ...... 51 52 53