20180113_koroshir_nagyzoltan.jpg
A kegyelet és tisztelgés útja

Ismét megrendezésre került a Doni emléktúra


Nagy Zoltán

Körös Hírcentrum, 2018. január 13. (Szombat)


Forrás: http://www.koroshircentrum.hu/2475-A-kegyelet-es-tisztelges-utja


Kattintson az alábbi képre:

20180113_koroshir_nagyzoltan_2.jpg20180113_hagyortag_01.jpgKarancsberény – Karancskeszi, 2018. január 13

Az idén 6. alkalommal rendezi meg a Honvédsuli Kadét Program „Emlékmenet a Doni Hősökért” c. rendezvényét, mely része a 18. országos „Doni Hősök Emléktúrának. A kadétok és a részt venni szándékozók három szakaszban teljesíthetik a 160 km-es távot. Az első szakaszt a Honvédsuli „Nógrád” menetszázada 2018. január 13.-án hajtotta végre Karancsberény - Karancslapujtő-Karancskeszi útvonalon 50 fő részvételével. A menetszázadban mintegy 30 fővel a Honvédsuli katonai hagyományőrzői, kadétjai meneteltek, Szabolcs-Sz-B. megyéből, és Budapestről, de itt voltak még parancsnokuk vezetésével a Nógrád megyei Önkéntes Területvédelmi Tartalékosok 6 fővel, a helyi rendezvény társszervezője a Kopóbérci Palócok Hagyományőrző Egyesülete Oravecz Zoltán vezetésével, a MATASZ Nógrád megyei szervezetének vezetője, valamint meghívott vendégek, és helyi lakosok.

A menet során érintett települések háborús emlékműveinél végrehajtott megemlékezések, és koszorú elhelyezések után Karancskeszi Önkormányzata vendégül látta a meneten résztvevő állományt, egy tányér igazán jól sikerül szarvas gulyással, amit egy kulturális emlékest követett, amit megtisztelt jelenlétével a Nógrád megyei közgyűlés elnöke, mint a helyi rendezvény fővédnöke. Az emlékest tartalmas programját, mely beszédekből, visszaemlékezésekből, és asszonykórusok műsorából ált színesítette a Honvédsuli „Pengetőcske” citerazenekara is előadásával.

A megemlékezés sorozat folytatódik Szabolcs-Sz-B. megyében a 2. 100 km-es szakasszal a „Szabolcs” menetszázad végrehajtásában.

Dicsőség a Hősöknek!

Hagyományőrző tagozat - 2018.01.13. - Beszámoló Honvédsuli „Nógrád” menetszázadHagyományőrző tagozat - 2018.01.13. - Beszámoló Honvédsuli „Nógrád” menetszázadHagyományőrző tagozat - 2018.01.13. - Beszámoló Honvédsuli „Nógrád” menetszázadHagyományőrző tagozat - 2018.01.13. - Beszámoló Honvédsuli „Nógrád” menetszázad
Hagyományőrző tagozat - 2018.01.13. - Beszámoló Honvédsuli „Nógrád” menetszázadHagyományőrző tagozat - 2018.01.13. - Beszámoló Honvédsuli „Nógrád” menetszázadHagyományőrző tagozat - 2018.01.13. - Beszámoló Honvédsuli „Nógrád” menetszázadHagyományőrző tagozat - 2018.01.13. - Beszámoló Honvédsuli „Nógrád” menetszázad


Immár több mint húsz éve tevékenykedik aktívan a magyar katonai hagyományőrzés világában Jásdi Balázs, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) hagyományőrző tagozatának vezetője. Közel két évtizeddel ezelőtti kezdeményezése, a Doni Hősök Emléktúra mára fogalommá vált és a nevét is országszerte (sőt, Európa több országában) ismerik. Azt azonban kevesen tudják, honnan is ered az indíttatása, hogy tisztelegjen a hősök előtt.

Jásdi Balázs - saját bevallása szerint - már egészen kicsi gyermekkora óta érdeklődik a „katonai dolgok” iránt, de, számára is különös módon, mindig csak a múltbéli hadseregek és azok katonáinak története vonzotta, a modern hadviselés iránti érdeklődést meghagyta másoknak.

Életüket másokért áldozták fel

Dátum: 2018. febr. 15. cs, 06:44 - MATASZ Veszprém megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20180112_veszpremm_003.jpg2018.01.12.
Katonák és civilek tartottak megemlékezést Balatonfűzfőn a Don kanyarban megsemmisült 2. Magyar Hadsereg katonái tiszteletére.

A város Jézus Szíve templomának oldalán elhelyezett emléktáblánál huszonnégy éve emlékeznek meg a magyar történelem egyik tragikus eseményéről. Az ünnepség hagyományosan az elhunyt katonák lelki üdvéért szóló szentmisével kezdődött. Laposa Norbert plébános a megemlékező imájában kiemelte, hogy nincs annál nagyobb szeretet, mint amikor valaki a saját életét áldozza fel másokért. A Donnál meghalt katonák a ma élő magyar emberekért is meghaltak. A magyar bakák a kegyetlen körülmények között a végsőkig hősiesen kitartottak az istenük, a hitük és a hazájuk mellett.


2018.01.25–27.
XVIII. Doni Hősök Emléktúra
Hajdú menetszázad programja

2018. január 25. (csütörtök)

08.30 – 08.50. Emlékmenet ünnepélyes búcsúztatása

Menet végrehajtása Debrecen – Hajdúhadház menetvonalon

14.00 Tervezett beérkezés Hajdúhadházra.
16.00 Tervezett ünnepség a város főterén.

Békés megyei Doni Emléktúra nyitó napi hiradása:
20180112_bekesm_doni_k.jpg


Csaba TV Háttér magazinműsora: https:// www.facebook.com/csabatv/videos/2002717130008571/

A felvételen szereplő Ugrai Gábor tanár úr MATASZ tag.
Nagy Zoltán ny. ezredes
MATASZ BMSZ elnök

20180110_bekesm_cikk.jpg

2018. januári Magyar Krónikában cikk a MATASZ-ról

Dátum: 2018. febr. 15. cs, 06:42 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A Magyar Tartalékosok Szövetségéről jelent meg írás a rangos „Magyar Krónika” közéleti és kulturális havilap 2018. évi januári számának 114-117. oldalán, melynek közreadjuk PDF változatát is:

acroread.png2018. január, Magyar Krónika, cikk a MATASZ-ról -letölthető PDF formátum

20180109_matasz_cikk.jpg

201801_magyarkronika_matasz_01.jpgDinamikusan gyarapszik a magyar önkéntes tartalékos katonák állománya. A Magyar Honvédséggel szorosan együttműködő intézmény fejlesztésének nem túl távoli célja, hogy minden megyében legyen önkéntes területvédelmi erő. A tartalékosoknak békeidőben is fontos szerep jut, afféle összekötő kapcsot alkotnak a katonaság és a társadalom között.

201801_magyarkronika_matasz_02.jpg

– A Magyar Tartalékosok Szövetsége 2001-ben alakult. Bár a NATO-tagságnak nem feltétele, a nemzetközi katonai szövetség minden államában létezik hasonló szervezet, és a MATASZ létrejötte társadalmi kívánság is volt – idézi fel a kezdeteket Széles Ernő nyugállományú dandártábornok. Abban az időben több tízezer tartalékos szerepelt a névsorban, tudjuk meg a MATASZ elnökétől, ám miután 2004-ben az akkori kormány megszüntette a sorkötelezettséget, és hazánkban hivatásos hadsereg jött létre, rohamosan zsugorodott a létszám. 2010- re végül odáig romlott a helyzet, hogy a kormányváltás évében mindössze tizenhét önkéntes tartalékos volt Magyarországon.


– A rendszer újjászervezésének köszönhetően ma már nagy számban állnak rendelkezésre önkéntes műveleti tartalékosok, önkéntes védelmi tartalékosok, és legutóbb közel hétszáz fő tett esküt önkéntes területvédelmi tartalékosként. Utóbbiakból a cél járásonként egy-egy század felállítása – vázolja a közeljövő Simicskó István honvédelmi miniszter által is gyakran említett kormányprogramját Széles Ernő. Hozzáteszi, hogy jelentős az érdeklődés a MATASZ iránt, és a Magyar Honvédségbe belépni szándékozók száma is megnőtt, folyamatos a felvétel és a képzés, de ez nem magától alakult így, igen sok munka van benne.

 

 

 

A tartalékosok számára a laktanyán kívül is folyamatosan képzéseket, foglalkozásokat szerveznek: járőrverseny, lövészet, egyéb közösségépítő és -fenntartó tevékenységek erősítik a bajtársias szellemet. Mindehhez jelentős támogatást kapnak a Honvédelmi Minisztériumtól, és az egyszázalékos adófelajánlások is segítenek.

 

 

 

A MATASZ több más szervezettel is együttműködik, például a Magyar Atlanti Tanáccsal, a Hadtudományi Társasággal, a Hadtörténeti Intézet és Múzeummal, és formálódik a Magyar Polgárőr Szövetséggel kötendő megállapodás is. A szervezet a nagyközönség felé is nyitott.

 

 

 

– Meg akarjuk szólítani az embereket, főleg a fiatalokat és a középnemzedéket, ezért számos rendezvényen, repülőnapon, fesztiválon jelen vagyunk – avat be a kommunikációs stratégiába Széles Ernő. Két iskolában is elindult már a kadétprogram, melynek keretében az érdeklődők honvédelmi ismeretekre tehetnek szert, ami előny lehet, ha később valaki a katonai pályát választja. Délutáni szabadidős honvédelmi programjaik és a MATASZ nyaranta megszervezett honvédelmi táborai iránt is jelentős az érdeklődés. A szövetség külföldi kapcsolatai is aktívak, a szervezet tagja a NATO mellett működő Szövetséges Tartalékos Tisztek Konföderációjának. Erősek az országos szintű és megyei szintű kapcsolataik is német és olasz tartalékosokkal.

 

 

 

201801_magyarkronika_matasz_03.jpgA MATASZ tevékenységéről a szövetség világhálós felületén (www.matasz.com) számos információ elérhető, ezen keresztül a tartalékosnak berukkolni kívánók is fölvehetik a kapcsolatot a MATASZ-szal.

 

 

 

A tartalékosok a jelent és a jövőt építik, de e munka során sosem feledkeznek meg a jeles magyar hadtörténelemről. A MATASZ Hagyományőrző Tagozata évente sok rendezvényen vesz részt I. és II. világháborús, valamint 1956-os egyenruhában és eszközökkel. Rendszeresen láthatók a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség rendezvényein, akárcsak önkormányzati eseményeken. Komoly háborús filmek forgatására is rendszeresen hívják a csapatot, ahol nemcsak szaktudásuknak, hanem egyedülálló eszközparkjuknak is nagy hasznát veszik. Fő szakterületük a százesztendős honvéd tüzér fegyvernem 1913–1956 közötti korszakainak megjelenítése. Ehhez természetesen rendelkeznek a szükséges, európai szinten is egyedülálló tüzérségi eszközökkel, amiket maguk újítottak fel. Legféltettebb kincsük egy 1917- ben Győrben gyártott Skoda hegyi ágyú, de a II. világháborús légvédelmi ágyúikat is nagyon kedveli a közönség. Jelenleg hat, polgári célra átalakított ágyúval tudnak díszlövést leadni. A tüzérségi eszközökhöz hosszas utánajárással sikerült beszerezni az összes olyan kelléket, ami egy tüzelőállásban látható volt egykor. A tagozaton belül a tüzérek ma már 106. Honvéd Díszüteg néven működnek.

 

 201801_magyarkronika_matasz_04.jpg

 

A MATASZ Hagyományőrző Tagozatát a 2000-es évek elején néhai Kovács László ezredessel közösen hozta létre Jásdi Balázs, aki 2007 óta vezeti a hagyományőrzőket. Tevékenységük sokrétű, rendszeresen tartanak iskolai előadásokat, a Magyar Közelharc- Kézitusa Szövetséggel partnerségben hagyományőrző-továbbképző tábort, szakmai találkozókat, túrákat szerveznek. Tavaly közel száz rendezvényen vettek részt. Legjelentősebb vállalkozásuk a Doni Hősök Emléktúra.

 

 201801_magyarkronika_matasz_05.jpg

 

– Még mindig nagy a zűrzavar a fejekben a doni harcokat illetően. Ha egyáltalán szóba kerülnek a keleti front küzdelmei, hajlamosak vagyunk vágóhídra küldött áldozatokként tekinteni a magyar honvédekre. Még ma is él és mérgez az a Kádár-kori propaganda, mely szerint meghalni küldték ki a 2. Magyar Hadsereget. Ez egyszerűen nem igaz, ahogy a kétszázezres veszteségadat is erősen túlzó. A Don menti harcokban negyvenkétezer honvéd halt hősi halált, hozzávetőleg huszonhatezren sebesültek meg, és hasonló nagyságrendű volt a hadifoglyok száma. Mindez súlyos veszteség, de a Donnál szolgáló honvédeink több mint fele hazatért. Katonáink hősök voltak, akik a legnehezebb körülmények között is teljesítették kötelességüket. Megérdemlik a tiszteletet. A mai magyaroknak példaképekre van szükségük, ezért a hőskultuszt fel kell éleszteni, újjá kell építeni – mondja Jásdi Balázs.

 

 201801_magyarkronika_matasz_06.jpg

 

Az először az ezredfordulón megszervezett Doni Hősök Emléktúra fővédnöke a mindenkori honvédelmi miniszter, tudjuk meg Jásdi Balázstól. Az első túrán négy hagyományőrző menetelt, a másodikon már tizennyolc, akik között két aktív katona képviselte a jelen kor honvédeit. Ma már nagy számban vesznek részt aktív, tartalékos és nyugállományú magyar katonák a tisztelgő próbatételen, amely iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Idén már hét helyszínen, Békés megyében, Debrecenben és környékén, Heves megyében, Komárom- Esztergom megyében, Nógrádban és Nyíregyháza környékén két helyen lesz emléktúra 2018. január 12. és február közepe között, hétvégenként. Az időbeli elnyújtás nem véletlen, a cél az, hogy ebben az időszakban a közbeszéd témája legyen a 2. Magyar Hadsereg hetvenöt évvel ezelőtti hősies helytállása. A MATASZ Hagyományőrző Tagozatának vezetője több mint félezer résztvevővel számol, ő maga a Komárom-Esztergom megyei eseményt vezeti majd.

 

 

 

A túra útba indítására a Honvéd Vezérkar főnöke ünnepi díszparancsot ad ki, melyet Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán rendezett emlékünnepségen adnak át minden évben. A meneten kezdetektől részt vesznek külföldi tartalékos partnerszervezetek tagjai, olaszok, németek, csehek és románok is.

 

 

 

– A doni harcok során egymás közelében küzdöttek a magyar honvédek és a román katonák, utóbbiak is jelentős veszteséget szenvedtek – magyarázza Jásdi Balázs az elsőre talán meglepő, de kulturdiplomáciai szempontból is jelentős partnerség hátterét, hozzátéve, hogy kifejezetten intenzív az együttműködés a románokkal, rendszeres például a koszorúzás a debreceni román katonai temetőben.

 

 

 

A Doni Hősök Emléktúra résztvevői a körülményektől függően naponta tizenöt- huszonöt kilométer közötti távolságot tesznek meg, az emlékmenet két napig tart. Eközben a túra útvonala által érintett településeken mindennap két megemlékezésre, koszorúzásra kerül sor. A túra nyitott, a MATASZ Hagyományőrző Tagozata örömmel veszi a települések lakóinak csatlakozását.

 

 

 

Tudni kell ugyanakkor, hogy ez nem könnyed séta. A körülmények a korabeli viszonyokat idézik: kik-ki a csajkájából eszik, tornatermekben alszanak a földön, a résztvevők a doni hősök emlékét idézik beszélgetéseiben, dalaikban.

 

 

 

Ez ugyanis nem hobbi, nem játék.

 

 

 

– Az egyenruhához az őseink vagy éppen az ellenség vére tapad, ezért azt viselni csak komolyan és tisztelettel lehet. A hagyományőrzés nem buli, hanem tiszteletadás, szolgálat. A csatlakozni szándékozóknak ennek megfelelő feltételeknek kell megfelelniük – hangsúlyozza az emléktúra szellemiségét Jásdi Balázs.

 

 

 

Valóban, a mindenkori magyar honvéd a hazáért, a nemzetért, mindannyiunkért állt helyt, és ha kellett, hősi halált halt. Emlékük előtt erőpróbával tisztelegve a ma magyarjainak lelke is acélosodik és nemesedik. Áldozathozatal nélkül ugyanis ma sincs nemzetépítés.

 

 

201801_magyarkronika_matasz_07.jpg

 

Cikk forrása: Magyar Krónika közéleti és kulturális havilap 2018. évi januári számának 114-117. oldala

acroread.png2018. január, Magyar Krónika, cikk a MATASZ-ról -letölthető PDF formátum18. DONI HŐSÖK EMLÉKTÚRA
CSATTI MENETSZÁZAD MENETRENDJE
2018. január 18–20.
(Komárom-Esztergom megye, Gerecse)

2018. január 18. csütörtök
16,00-17,00: Beérkezés, regisztráció, szállás elfoglalása a művelődési házban Tardos településen
18,00 Megemlékezés a tordai katolikus templomnál
19,00 Vacsora, bajtársi beszélgetés
21,30 Takarodó

2018. 01. 25-28.
XVIII. Doni Hősök Emléktúra részletes Heves megyei programja:

2018. január 25.

15.00 francia bajtársak szállítása (Ferihegy 2 terminál)

16.00–17.00 érkezés egyénileg Egerszalókra szállás elfoglalása (Általános Iskola tornaterem 3394 Egerszalók, Iskola útja 2/A)  (Fábián János t. alezr. - Szikra István nyá. szds.)
17.15 Sorakozó, vezérkar főnöki parancs ismertetése, üdvözlés, eligazítás (Munkácsi Sándor t. ezredes)
17.30 menet az ünnepség helyszínére (Munkácsi Sándor t. ezredes és Fábián János t. alezr.)
18.00–18.45 megemlékezés a II. világháborús hősök emlékművénél, Egerszalók, római katolikus templom előtti tér (Varga István polgármester és Munkácsi Sándor t. ezredes)
18.45–19.15 rendhagyó történelemóra ifj. Herman István előadásában
19.30 vacsora
22.00 takarodó (Általános Iskola tornaterem 3394 Egerszalók, Iskola útja 2/A)

20180105_hevesm_cikk.jpg

Csaba TV-n az idei Doni Emlékturáról szóló tájékoztató.

20180109_bekesm_csabatv_.jpg

2018. 01. 11–14.
XVIII. Doni Hősök Emléktúra részletes programja Békés megyében


2018. január 11. (Csütörtök)

12.00 Beérkezés Tótkomlósra egyenruhában.
(5940 Tótkomlós Fő u. 1sz.) Üdvözlés.
13.00 Koszorúzás az emlékparkban.
14.30 Indulás Nagymágocsra 32,7 km.
(gépjárművel) Szentesi u.11.sz.
16.00 A szállás elfoglalása.
18.00 Vacsora.
19.00 Nagymágocs Polgármestere: Szebellédi Endre, a MATASZ Békés megyei elnöke Nagy Zoltán ny. ezredes úr üdvözli a megjelenteket, bajtársi beszélgetés.
kb. 22.00 Takarodó.

Immáron tizennyolcadik alkalommal készülődnek a Doni Hősök Emléktúra visszatérő és új résztvevői. Idén nyolc útvonalon várhatóan közel félezren teljesítik a hősök emléke előtt tisztelgő túrákat.

Az eddigi évek hagyományához hasonlóan, január 12-én, a doni hősök emlékére tartott megemlékezésen veszi át Jásdi Balázs, a Magyar Tartalékosok Szövetség (Matasz) hagyományőrző tagozatának vezetője dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök díszparancsát. Ezzel hivatalosan is elkezdődik – dr. Simicskó István honvédelmi miniszter fővédnöksége mellett – a XVIII. Doni Hősök Emléktúra.

A „Jász Menetszázad” immáron 18. alkalommal adózott „DONI HŐSÖK EMLÉKTÚRA” megszervezésével és végrehajtásával a Don- kanyarban elesett katonáink emlékének. A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Sándor Tamás ddtbk. a MH. 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnoka, illetve Kovács István alezredes a MH HFKP képviseletében.Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2018. 01. 27. „Hadi Tudósítás!”Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2018. 01. 27. „Hadi Tudósítás!”Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2018. 01. 27. „Hadi Tudósítás!”Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2018. 01. 27. „Hadi Tudósítás!”
Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2018. 01. 27. „Hadi Tudósítás!”Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2018. 01. 27. „Hadi Tudósítás!”Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2018. 01. 27. „Hadi Tudósítás!”Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2018. 01. 27. „Hadi Tudósítás!”
Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2018. 01. 27. „Hadi Tudósítás!”Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2018. 01. 27. „Hadi Tudósítás!”Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2018. 01. 27. „Hadi Tudósítás!”Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2018. 01. 27. „Hadi Tudósítás!”

Oldal:  1 2 3 4 ...... 40 41 42