Nemcsak lőttek, nyelvórát tartottak és a temetőbe is ellátogattak a tartalékosok

Változatos katonai feladatok tették próbára az idén tizennegyedik alkalommal megrendezett nemzetközi Mikulás-kupa résztvevőit.

Nagyobb az íj, mint a kislány, aki – gondos segítséggel – a pár méterre álló céltábla középső körét vette célba. Az andornaktályai Novák Zsófia volt az idei Mikulás-kupa legfiatalabb résztvevője, aki édesanyjával és a testvérével együtt teljesítette azokat a feladatokat, amelyeket a kora megenged. Az első osztályos Zsófi – akárcsak testvére, Máté – igazolt labdarúgó, s minden érdekli, ami a mozgással kapcsolatos.Dr. Nébald György a Nemzeti Olimpiai Bizottság székházában tartott sajtóeseményen elmondta: az általa vezetett szervezet célja, hogy a sportot minél népszerűbbé tegye, és felhívja a figyelmet azon szabadidős sportokra, amelyek a honvédelemhez kötődnek. Ezek közé tartozik a dzsúdó, a vívás, a sportlövészet, a különböző küzdő- és önvédelmi sportok, valamint minden olyan sportág, amely a honvédelmi nevelés megvalósítását mint a szervezet alapvető célját szolgálja. „Az is a cél, hogy elvigyük a sportot az emberekhez, tehát a lakóhelyükhöz közel, ezért létrejönnek majd a honvédelmi sportközpontok, amelyek részben a helyszínei lesznek ezeknek a sportolási lehetőségeknek” – mondta az elnök.

A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program példátlan katonai fejlesztéseket tesz lehetővé Magyarországon, ezek révén pedig tovább emelkedik majd a katonák megbecsülése – mondta el dr. Simicskó István honvédelmi miniszter december 6-án Budapesten, a törvényhozás Honvédelmi és rendészeti bizottsága előtti éves meghallgatásán.

Megtartotta éves beszámolóját az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt dr. Simicskó István honvédelmi miniszter. A testület ülésén részt vett dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, valamint Kovács József altábornagy, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója.


A hazafiasság legszebb tanúbizonysága, ha valaki a mindennapi munkája mellett kívánja önkéntesen szolgálni közösségünket, hazánkat − hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet dr. Simicskó István honvédelmi miniszter tartott az 1000. önkéntes területvédelmi tartalékos katona szerződéskötése alkalmából december 6-án, szerdán.


Ünnepélyes keretek között írta alá szerződését a Honvédelmi Minisztériumban az ezredik önkéntes területvédelmi tartalékos katona, Náni József tartalékos őrmester. A miniszter történelmi pillanatnak nevezte az eseményt, rámutatva arra, hogy, 2010-ben mindössze 17 önkéntes katonával rendelkezett a Magyar Honvédség. „Elindítottuk az önkéntes tartalékos rendszer újjáépítését, két esztendővel ezelőtt pedig úgy döntöttünk, mindezt területi alapon folytatjuk” – mondta dr. Simicskó István.

Tizennegyedszer is Mikulás Kupa Egerben

Dátum: 2017. dec. 07. cs, 06:20 - MATASZ Pest megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Pest megyei szervezet - 2017. 12. 02. Tizennegyedszer is Mikulás Kupa EgerbenDecember első szombatján, már a tizennegyedik alkalommal rendezte meg a MATASZ Heves Megyei Szervezete a „Mikulás-kupa” elnevezésű lőversenyét. A rendezvénynek hagyományosan az egykori „Katkó” - ma az Egri Szakképző Centrum Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Kollégiuma és Könyvtára működik itt - adott otthont, ahol minden feltétel adva van a verseny lebonyolításához. A versenyre a hazai csapatokon túl, neveztek a MATASZ Hajdú-Bihar Megyei, Jász-Nagykun Solnok Megyei és a Pest Megyei Szervezetek tagjai is, de ott voltak a németországi Unterfranken megyei tartalékosok is.


Az advent legfontosabb üzenete - honvedelem.hu

Dátum: 2017. dec. 07. cs, 06:08 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Az advent legfontosabb üzenete: a hit, a remény, az öröm és a szeretet


Karácsonykor, az adventi várakozás időszakában is fontos, hogy a hitünk, a szeretetünk, az örömünk kiteljesedjen, a reményünk megerősödjön – mondta dr. Simicskó István december 2-án, szombaton Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.Egyelőre nem kapott felkérést, így felmondási idejét tölti Földi László nemzetbiztonsági szakértő, az Információs Hivatal volt műveleti igazgatója, aki a kilencvenes évek végén a Horn-kormány durva titkosszolgálati visszaéléseinek a leleplezésével vált ismertté, ám az Echo TV-ben és a Magyar Időkben kimondott markáns véleménye miatt két hete távoznia kellett Tarlós István tanácsadó testületéből. Földi a PestiSrácok.hu Polbeat című műsorában Huth Gergely és Stefka István kérdéseire válaszolva újfent megerősítette: tartja véleményét, miszerint a migrációs válság már ma is háborús helyzetet teremtett, amelyben az embercsempész háborús merénylő, akit semmiféle jogi védelem nem illet meg, hiszen idehozza az ellenséget. Arról is beszélt: szinte elkerülhetetlen, hogy Európában véres konfliktusok alakuljanak ki. Nem úgy, mint a második világháborúban, hanem polgárháborúk képében, például Németországban. – Azért kell erről beszélni, hogy Európa felébredjen és védekezzen – tette hozzá.

Bács-Kiskun megyében, a kecskeméti járási század bázisán kezdődött meg az önkéntes területvédelmi tartalékosok felkészítése. Az első három napon katonai közelharc, elsősegélynyújtás, fegyverzettechnika és alaki foglalkozás szerepelt a kiképzési tervben.

Az MH Anyagellátó Raktárbázis bázisparancsnokságán, Hetényegyházán kezdődött meg a Bács-Kiskun megyéből önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatra jelentkezettek százhúsz órás kiképzése. Az önkénteseknek intenzíven telt az első három napjuk, hiszen egyrészt el kellett sajátítaniuk az önvédelemre épülő katonai közelharc, a kézi- és fegyveres tusa alapfogásait, az elsősegélynyújtás keretében pedig a sebek fertőtlenítésének, kötözésének módját tanulták meg. Ismerkedtek a honvédségnél rendszeresített gépkarabély karbantartásának, biztonságos kezelésének, részleges szét- és összeszerelésének technikájával, és alaki foglalkozásokon is részt vettek.

Katonának állt a Kowalsky meg a Vega - honvedelem.hu

Önkéntes területvédelmi tartalékos század alakult Kiskunhalason - honvedelem.hu

Toborzónap Hódmezővásárhelyen - honvedelem.hu

20171122_vasm_001.jpg„A tartalékos katonai rendszer átalakulása, új eleme az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos - MATASZ lehetőségei az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztésében”, címmel, a MATASZ Vas Megyei Szervezetének koordinálásával, tartottak konferenciát Szombathelyen, a megyeházán, 2017. november 22-én. A rendezvényen a MATASZ Pest, Veszprém, Győr-Sopron és Zala megyei szervezetei, a MATASZ missziós tagozata képviseltette magát, valamint a katonasuli programban résztvevő középiskolások is jelen voltak. A konferenciát Majtényi László a Vas Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg. Öt előadás hangzott el a konferencián, amelyekhez a jelenlévők hozzászólhattak, illetve kérdéseket tehettek fel.


A megemlékezést évek óta minden novemberben a Kelenföldi Evangélikus Gyülekezet kezdeményezésére tartják az egykori vezérezredes sírjánál.

Jány Gusztávot, a Ludovika Akadémia egykori legendás parancsnokát, a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg parancsnokát a Népbíróság ítélete alapján 1947. november 26-án végezték ki.

Az egykori koncepciós per ítéletét a Legfelső Bíróság bűncselekmény hiányában 1993-ban megsemmisítette.

A megemlékezésen rövid áhítattal szolgált Gáncs Tamás, a Kelenföldi Evangélikus Gyülekezet lelkésze, majd dr. Bácskai Károly tartott történeti áttekintést, kiemelve Jány Gusztáv erős istenhitét, amely élete utolsó percéig erőt adott neki.

Ezt követően dr. Galli István ügyvéd a perújrafelvétel részleteit ismertette.
Oldal:  1 2 3 4 ...... 36 37 38