Az Ultra Runners Hungary Szeged Sportegyesület 2016-ban is megrendezi a 6 órás állóképességi futóversenyt. Helyszín az újszeged Erzsébet liget. A rajt időpontja 2016. október 29., szombat 9.00. Ebben az évben a fegyveres rendvédelmi kategóriába tartozó versenyzők teljesítménye külön is értékelésre kerül. A Magyar Tartalékosok Szövetsége révén. A fegyveres és rendvédelmi kategóriában várjuk megyénk katonai és rendvédelmi szervek versenyzőinek jelentkezését. A versenyen díjazzák két korosztályban a női és férfi versenyzőket (1-3. helyezést elért versenyzőket) illetve külön kategóriában díjazzák a legjobb rendvédelmi női és férfi versenyzőt.

A rendvédelmi kategóriában a versenydíjakat, okleveleket a Magyar Tartalékosok Szövetsége biztosítja.
Plakátért kattints a kis képre.


Megérkezett következő (immáron ötödik) állomására, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Jáky József Középiskolájába, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Fejér Megyei Szervezete, és a Honvédelmi Szakkörének vándorkiállítása.

A kiállításon részt vett a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság képviselője, a Magyar Honvédség 43. Nagy Sándor József Híradó és vezetéstámogató Ezred képviselője, a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi zászlóalj képviselője, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Fejér megyei képviselője.
A civil szervezetek részéről, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület megyei elnöke, és más középiskolák képviselői is jelen voltak az eseményen.

 

Fejér megyei szervezet - 2016. október 13. Katonai vándorkiállítás megnyitó Székesfehérváron

Fejér megyei szervezet - 2016. október 13. Katonai vándorkiállítás megnyitó SzékesfehérváronFejér megyei szervezet - 2016. október 13. Katonai vándorkiállítás megnyitó SzékesfehérváronFejér megyei szervezet - 2016. október 13. Katonai vándorkiállítás megnyitó Székesfehérváron
2016. augusztus 25.-től, augusztus 28.-ig rendezték meg Szombathelyen a XVII. Savaria Történelmi Karnevált, a karnevál aktív résztvevője volt MATASZ Vas Megyei Szervezete is. Megyei szerveztünk együtt települt a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szombathelyi irodájával a Magyar Honvédség toborzópontján, a Történelmi témapark – Castra Militaria – szomszédságában az Aréna utca 8. szám alatt. Szervezetünk bemutató helye, toborzópontja a karnevál kísérőhelyszíne volt.

Toborzópontot 2016. augusztus 26.-án megnyitó ünnepségtől 2016. augusztus 28.-án, vasárnap 14.00-ig működtettük.

2016.10.18-án került megrendezésre a XI. Magyar Trikolor Gála a Stefánia Palotában. Az igen nívós műsor közben két kategóriában –ifjúsági és felnőtt – kerültek átadásra a „Magyar Trikolor Tizenkét Hónapja a Nemzet Naptára 2016” fotópályázat díjai.
Mindkét kategóriában a zsűri, amelyet Koltai Lajos vezetett, három- három díjat osztott ki. A naptárak előre láthatólag november végétől kerülnek bolti forgalomba.
A rendezvényen Baán Norbert ny. alezredes vett részt.

 MATASZ - 2016.10.18. XI. Magyar Trikolor Gála a Stefánia PalotábanMATASZ - 2016.10.18. XI. Magyar Trikolor Gála a Stefánia PalotábanMATASZ - 2016.10.18. XI. Magyar Trikolor Gála a Stefánia PalotábanMATASZ - 2016.10.18. XI. Magyar Trikolor Gála a Stefánia Palotában


A debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium hallgatói katonai hagyományőrző tevékenységet folytatnak szabad idejükben szakkör keretében. Az iskola vezetése felismerte azt, hogy a diákok körében népszerű hagyományőrző tevékenység azon túl, hogy hasznos szabadidős program, a hazafias és honvédelmi nevelés hatékony eszköze is.

E tevékenység fokozása érdekében a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály javaslatára Berkecz Gábor a Honvéd Középiskola igazgatója és Széles Ernő ny. dandártábornok, a MATASZ elnöke együttműködési megállapodást kötöttek.

A megállapodás értelmében a MATASZ Hagyományőrző Díszütege kihelyez az iskolába egy második világháborús légvédelmi ágyút, amelyhez a kezelőszemélyzetet a szakkör tagjai adják. A lövegkezelők felkészítését is a MATASZ vállalja. Az ágyú festését és a hiányzó alkatrészek felszerelését is az iskola diákjai fogják elvégezni.

A fent említett hatástalanított 1939 M 85 mm-es könnyű légvédelmi ágyút október 12-én Jásdi Balázs, a HM TKKF munkatársa, a MATASZ Hagyományőrző Tagozat elnöke adta át Fekete András századosnak az iskola katonapedagógiai részleg főtisztjének.

Az átadáson jelen volt Görömbei Lajos ny. ezredes a MATASZ Hajdú-Bihar megyei elnöke, Halmai Péter hagyományőrző hadnagy, a szakkör vezetője, a MATASZ megyei elnök helyettese és az iskola diákjai. Az 1939 M 85mm.-es légvédelmi ágyúkból kilencven darabot adtak át a Németek 1943-ban a Magyar Királyi Honvédség részére, így ez a lövegtípus hitelesen használható a második világháborús Magyar hagyományőrző munkában.

Kérdésünkre a szakkör vezetője elmondta, hogy az ágyú technikai felkészítését és a kezelők betanítását jövő év áprilisáig végzik el, a MATASZ díszüteg segítségével. Terveik szerint a jövő évi Hősök Napi rendezvényeken már a MATASZ Díszüteg részeként vesznek részt a hivatalos rendezvényeken. A MATSZ díszüteg ezzel az ágyúval hat löveges „komoly dísztűzerős” üteggé fejlődött.

20161012_hagyomanyrz_debrecen.jpg

 MATASZ - 2016.10.12. Légvédelmi ágyút kapott a debreceni Honvéd KözépiskolaMATASZ - 2016.10.12. Légvédelmi ágyút kapott a debreceni Honvéd KözépiskolaMATASZ - 2016.10.12. Légvédelmi ágyút kapott a debreceni Honvéd Középiskola
2016.10.17.

HM TKKF


2016. október 9. A helyőrség egy napja

Dátum: 2016. okt. 18. k, 11:07 - MATASZ Pest megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A monori Ady Endre úti általános iskola 7. c osztályos tanulói 2016. október 9-én ellátogattak és betekintést nyertek a gombai Tete helyőrség egy napjába. Bartalis György hagyományőr alezredes, táborvezető, szívesen fogadott minket és végigvezette az osztályt a saját kézzel épített akadálypályáján, amit ki is próbálhattunk, sokunk nagy örömére. Volt, aki többször is végig tudott menni a pályán, majd ezt követően a helyőrség állományában lévő beosztottak ismertették a technikai, illetve a fegyverzeti anyagokat. Elméleti órákat is kaptunk, melyen többek között szó volt az alakiságról, a fegyverkezelésről és karbantartásról. Ebédszünetben szabadidős tevékenység volt.

A tábor vezetője és beosztottai látványos bemutatót tartottak számunkra, melyet mindenki örömmel fogadott és nézett. A bemutató után lehetőségünk nyílt egy rövid lövészetre, melyet airsoft fegyverekkel, illetve légpuskával hajtottunk végre. Az osztály számára a nap meghatározó eseménye az akadálypálya többszöri leküzdése volt. Így nem csoda, hogy a nap végére mindenki kellemesen elfáradt, gazdag élményekkel térhettünk haza.

Tatár Olivér,
hagyományőr szakaszvezető


 

 

Pest megyei szervezet - 2016. 10. 09. A helyőrség egy napja

Pest megyei szervezet - 2016. 10. 09. A helyőrség egy napjaPest megyei szervezet - 2016. 10. 09. A helyőrség egy napjaPest megyei szervezet - 2016. 10. 09. A helyőrség egy napja
Pest megyei szervezet - 2016. 10. 09. A helyőrség egy napjaPest megyei szervezet - 2016. 10. 09. A helyőrség egy napja

Első világháborús hadisírok és emlékművek felújításához szükséges intézkedésekről, pluszforrás biztosításáról döntött a kormány.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat a Magyarországon fellelhető első világháborús hadisírok 2017 végéig történő rendbehozatalát rögzíti. Erre a célra a nemzetgazdasági minisztériumnak a jövő évi költségvetésben kétmilliárd forintos pluszforrást kell átcsoportosítania a Honvédelmi Minisztérium (HM) számára. Ezzel együtt a határozat azt is rögzíti, hogy a HM költségvetésében külön fejezetet hoznak létre az első világháborús hadisírok és emlékművek felújításának pályázati támogatása jogcímen.

A honvédelmi miniszter a települési önkormányzatok és egyéb, hadisírok által érintett ingatlanokat (temetőket) fenntartó egyházak részére – 2017-es finanszírozással – pályázatot ír ki, melynek elbírálása tekintetében a határideje 2016. november 10 - olvasható a határozatban.


https://www.honvedelem.hu/cikk/59858_vilaghaborus_centenarium-hadisirok_felujitasarol_hozott_intezkedeseket_a_kormanyKÖZLEMÉNY

A Magyar Tartalékosok Szövetsége 2016. október 07-én megjelentette a „Tizenöt éve híd a társadalom és a honvédség között” című könyvet. Kérem, tagjainkat, szimpatizánsainkat forgassák, tanulmányozzák a kiadványt. A megyei MATASZ szervezetek felmérve az igényeket a Központban felvehetik a szükséges példányszámot.


A könyvhöz Dr. Simicskó István, Magyarország honvédelmi minisztere Köszöntőt írt, melyet itt is közreadunk.

Köszöntő a MATASZ könyvhöz, 2016. - PDF


Budapest, 2016. október 10-én.

Széles Ernő ny. dandártábornok

MATASZ elnökCsongrád megye középiskolásai számára a MH KIK. 2. sz. Parancsnoksága egy széles körű összetett honvédelmi haditorna versenyt írt ki. A megvalósításba a MH csapatai és más szervezeti mellett, bevonásra került a Magyar Tartalékosok Szövetsége is. A verseny felmenő rendszerű, a megyében legjobb eredményt elért csapat jogosultságot szerez a 2017. májusában megrendezésre kerülő Országos Haditorna Versenyen.

A csapatokat és a vendégeket Lipták József őrnagy Úr köszöntötte, az ünnepséget Dr. Juhász Tünde megyei kormánymegbízott Úrhölgy nyitotta meg. Jelen volt: Márton Anita világbajnok, olimpiai III. helyezett súlylökő sportoló, Csepregi Balázs őrnagy megyei védelmi bizottság titkára, Dr. Palotai Jenő ny. ezredes a MATASZ Csongrád Megyei elnöke, Demcsák Zoltán t. hadnagy megyei alelnök, Kocsis István megyei iskolai-ifjúsági tagozat vezetője, Pál Mihály t. őrnagy Szeged Járási elnök és további közreműködők a MATASZ részéről.


Tartalékosok, Szeged, 2016.

Dátum: 2016. okt. 13. cs, 07:04 - MATASZ Csongrád megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Minden ország fegyveres védelmi képessége attól függ, milyen tartalékokkal rendelkezik. A tartalékokba minden beleszámít, mégis a legfontosabb tartalék, az a behívható korú, katonai szolgálatra alkalmas, humán erőtartalék, magyarul és egyszerűen fogalmazva a tartalékos katona. A katonai szolgálattal egy időben, a tartalékos katonai szolgálat is önkéntes lett, így tartalékos katonai szolgálatot is önkéntesen lehet vállalni.

A tartalékos katona „különleges ember” egy időben dolgozó, tanuló civil és egy időben katona is. Azzal, hogy részt vett tartalékos katonai kiképzésben, tudásával, képességeivel, önkéntesen, egy fontos hozzájárulást tett a haza, a honvédelem erősítésének. Csaknem mindenki más és más ok miatt vállalta ezt a megtisztelő kötelezettséget. Van aki kihívást, van, aki egy kalandnak, van aki a haza, a családja biztonságát látja ezen a módon biztosítva, de szinte felsorolni sem lehet azokat az okokat, indítékokat, melyet több ezer fiatal fontolgatott és fontolgat ma is.(22nd Three-Countries-Two-Day-March)
2016. szeptember 30. - október 02.
A német tartalékos katonák Bavariai csoportjától kaptunk meghívást a Passau környéki hegyekbe a „Három ország két nap menet” elnevezésű rendezvényre egy kis közös katonai masírozásra. A táj gyönyörű, tehenek legelnek a hihetetlenül zöld hegyoldalakon, rendezett porták, muskátli, nyugalom, akár csak az ausztriai Tirolban lenne az ember.

Innen már nincs messze a Német–Cseh–Osztrák hármas-határ és a rendezvény elnevezése is utal rá, hogy célunk a három ország területének érintése volt a menet során. A résztvevők száma 300 főben került limitálásra a szervezők által, mely szerint aktív és tartalékos katonák, valamint civilek is részt vehettek a meneten. A Magyar Honvédség, a Magyar Tartalékos Szövetség és a Veszprém megyei egyesület képviseletében 2 fővel vettünk részt a rendezvényen, (Kaptur József nyá. repülő alez. Kapturné Bíró Anna tzls.) Simon-Jójárt Sándor nyá. ezredes, Elnök úr felkérésére.

Felértékelődött a Magyar Tartalékos Szövetség szerepe a migránsválságnak köszönhetően. A szövetség 15 éves megalakulásának ünnepségén bejelentették, hogy a jövőben még több sport és családi programot tartanak majd a polgári lakosság körében azért, hogy népszerűsítsék a tartalékos szolgálatot.


A Fővárosi MATASZ szervezet rendezésében megtartott Velencei-tó kerülő kerékpártúrán a MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete eredményesen szerepelt.

A túra Veszprém Megyei résztvevői: Dombi János, Dombi Jánosné, Cseke Tamás, Dr. Csutorás Gáborné, Csutorás Gábor Ákos, Dr. Csutorás Gábor

A megtett táv 31 km volt. Pákozdon részt vettünk a "Honvéd Fesztivál" rendezvényein, ki-ki azon, amire kíváncsi volt. A Honvéd Szakszervezet (Sörös Úr és csapata) tekintettel a MATASZ-szal való jó kapcsolatára az általuk szervezett babgulyás főző verseny eredményét ingyen rendelkezésünkre bocsájtotta. Isteni volt! Jövőre szeretnének bennünket újra megvendégelni ezen alkalommal.

 

Tisztelettel:

Dr. Csutorás Gábor

Veszprém megyei szervezet - 2016.09.24. Velencei-tó kerülő kerékpártúra Veszprém megyei szervezet - 2016.09.24. Velencei-tó kerülő kerékpártúraVeszprém megyei szervezet - 2016.09.24. Velencei-tó kerülő kerékpártúraVeszprém megyei szervezet - 2016.09.24. Velencei-tó kerülő kerékpártúra


XIX. alkalommal került sor a Vak Bottyán Kupa, lövész versenyre. A tizenkilencedik alkalom már az elmúlt évben is meg volt hirdetve, de akkor sajnos a déli határainkon kialakult, és csúcspontját elért migráns helyzet miatt, a résztvevők nagyarányú leterheltsége miatt a versenyt el kellett halasztani.
A versenyt hosszú évekkel ez előtt a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság kezdeményezte, és a fegyveres és rendvédelmi szervek csapatai az óta bővítették, és az elmúlt évben kapcsolódott be a Magyar Tartalékosok Szövetsége azonnal két csapattal, egy külföldi Szerb és egy hazai csapattal.

Oldal:  1 2 3 ...... 39 40 41 ...... 51 52 53