A MATASZ Veszprém Megyei Egyesületének vezetői pénteken a városháza Komjáthy termében ismertették a 2019. évi Doni Hősök Emléktúra veszprémi programját.
 
A tájékoztatón részt vett Némedi Lajos alpolgármester, aki a nyitó beszédében örömmel üdvözölte a tartalékos katonák kezdeményezését. Emlékeztetett arra a történelmi eseményre, amikor 76 évvel ezelőtt közel 200 ezer magyar katona halt hősi halált a Don kanyarban. Ezek a katonák parancsot teljesítettek és a hazáért áldozták fel az életüket. Nem telhet el annyi idő, hogy ne legyen kötelességünk emlékezni ezekre a katona hősökre – hangsúlyozta az alpolgármester.
 
Némedi Lajos szerint ezért a megemlékezések sorában nagyon méltó kezdeményezés az, amit a MATASZ Veszprém és Fejér Megyei tartalékos katonái és az őket támogató civilek a Doni Hősök Nemzetközi Emléktúrájával elevenítenek meg. Ezzel a nyitó rendezvénnyel Veszprém egyben csatlakozik ahhoz az országos programsorozathoz, ami az ország 10 különböző helyszínén, ebben az évben a 19. alkalommal kerül megrendezésre.

20190104_veszpremm_01.jpg

Az idei megemlékezés lehetőséget biztosít a megyében élő embereknek, azoknak, akik közvetlenül érintettek a második világháború pusztításában, hogy méltó módon emlékezzek meg szeretteikről. Egyben a reményét fejezte ki annak, hogy a Doni emlékmenet az elkövetkezendő években, Veszprémben hagyományteremtő módon újra és újra megrendezésre fog kerülni.
 
Simon-Jójárt Sándor nyá. repülő ezredes, a MATASZ Veszprém Megyei Egyesületének elnöke bejelentette, hogy a megyében a Doni történelmi tragédia emlékére Veszprémben megalakult a Bakony Nemzetközi Menetszázad. Az emlékező század az előzetes tervek szerint január 11-én kezdi meg az emlékmenetet, tisztelegve ezzel a Don kanyarban hősi halált halt – minden nemzetiségű - katona emléke előtt.

20190104_veszpremm_03.jpg
 
Az emléktúra Szigligetről indul január 11-én és 12 települést érintve január 12-én a délutáni órákban érkezik meg Veszprémbe a Komakút térre. A menet során 6 településen tartanak megemlékezéseket a világháborús emlékműveknél. A megemlékezések sorát Szigligeten kezdik és a helyi temetőben tisztelegnek a Doni emléktúra egykori megálmodója Kovács László nyá. ezredes sírja előtt.
 
A menetelők Szigligeten veszik át a Veszprém Megyei Jogú Város vezetőjétől a század menetzászlaját, amit Szécsi Ferenc kisegítő tábori lelkész fogja megáldani. Az első napon a menetszázad Monoszló és Mencshely érintéséves este Nagyvázsonyba fog érkezni, ahol 18 órakor a Hősi emlékműnél tartanak koszorúzást.
A század katonái a két nap során 50 kilométert menetelnek, szigorúan zárt rendben, rendőri és polgárőri biztosítással. A század alapvetően tartalékos katonákból áll és ezek között lesznek német, szlovák és cseh és litván tartalékosok is. Mindkét napon csatlakoznak hozzájuk fiatal kadétok, valamint apródok, akik között lányok is menetelnek majd.
 
Az elnök azt kérte azoknak a településeknek a lakóitól, fiataloktól és idősektől, hogy ahol a század áthalad és megemlékezést tartanak, minél többen jelenjenek meg és egy-egy mécses elhelyezésével biztosítsák az ünnepség méltóságát. Az emléktúra zárása január 12-én 15.30 órakor Veszprémben a Komakút téren megrendezésre kerülő koszorúzási ünnepségen lesz. Itt ünnepi beszédet fog mondani Dr. Szabó József János nyá. alezredes hadtörténész.

20190104_veszpremm_04.jpg
 
Kaptur József nyá. repülő alezredes, a Bakony század parancsnoka megerősítette azt, hogy számunkra a megemlékezés mellett a legfontosabb a részvevők biztonsága. Ezért az útvonalat a szervezőkkel együtt több esetben már végigjárták. Viszonylag kevés a közút – nem szeretnék akadályozni a közúti forgalmat – több mellék és földútvonal lesz. Csapadék esetén nehezen járhatónak tűnik a Mencshely és Nagyvázsony közötti szakasz, de az egymásra történő figyeléssel ez is könnyedén leküzdhető. Külön figyelmet fordítanak majd a fiatal túrázókra, mert az előrejelzések szerint igazi téli viszonyokkal fognak szembesülni. Végül is az a cél, hogy ezen a túrán résztvevők ha kicsiben is, de érezzék azokat a nehézségeket, amit a katonáink a Don kanyarban átéltek.

20190104_veszpremm_06.jpg
 
Dr. Csutorás Gábor nyá. alezredes főszervező arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a rendezvény a téli időjárási körülmények miatt mindenki számára kihívás. Kihívás azoknak, akik menetelnek, és akik a biztosítási feladatokban vesznek részt. Meghatározott helyeken és időpontokban pihenő pontokkal várják az emléktúra résztvevőit, ahol a felfrissülés mellett forró teát és egyéb lehetőségeket biztosítanak a személyes szükségletek kielégítésére. Szükséges ez azért is, mert a jövő hétre a Bakony az igazi téli arcával fogja várni az emléktúrán résztvevőket. Ezért nagyon fontos az egymásra történő odafigyelés.
 

Demeter Ferenc nyá. alez. alelnök
MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete