Hetvenhat évvel ezelőtt több mint 120 ezer fős veszteségünk volt a Donnál. A katonák tiszteletére a Magyar Tartalékosok Szövetségének Hagyományőrző Tagozata tizenkilencedik alkalommal rendezi meg a Doni Hősök Emléktúrát. A menetelők állítják: hős a túlélő is, aki a maga módján mégiscsak győztes.

A Hajdú menetszázad tagjai nyolcan-tízen könnyű páncéltörő ágyút vontatnak a Hajdúnánás felé vezető úton. A debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium szervezésében menetelő diákok, valamint az aktív és önkéntes területvédelmi tartalékos katonák felváltva húzzák a féltonnás ágyút, amelyet a második világháborúban még bevetettek a könnyűpáncélosok ellen, de a T–34-es harckocsikon már csak kopogtatni lehetett vele. Innen a becenév is – a Kopogtató díszlövése messzire hangzik a Hajdúságban.


Hetvenhat évvel ezelőtt több mint 120 ezer magyar honvéd maradt a Don-kanyarban. Az orosz télben embertelen körülmények között küzdöttek a Vörös Hadsereg ellen a magyar katonák. Tiszteletükre tizenkilencedik alkalommal rendezi meg a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) Hagyományőrző Tagozata a Doni Hősök Emléktúrát. Az első évben még négy fővel. Idén már több mint félezren csatlakoztak a tiszteletadáshoz: tíz útvonalon, egy hónapon át zajlanak az emléktúrák és megemlékezések.


A rendezvény fővédnöke Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere, az útnak indító díszparancsot Korom Ferenc altábornagytól, a Magyar Honvédség parancsnokától vette át Jásdi Balázs főszervező a januári, Hadtörténeti Múzeumban megrendezett központi doni megemlékezésen.


A Csatti menetszázad a Zemplénben menetelt január második felében, a Matasz-szervezetek és külföldi partnereik a Lenkey menetszázad zászlaja alatt teljesítették az emléktúrát Gyöngyös és Eger között január utolsó hétvégéjén, ugyanekkor hajtotta végre a kijelölt távot a Hajdú menetszázad is.


A teljes cikk olvasásához kattintson ide:

https://magyarnemzet.hu/lugas/betiltott-hosok-4109324/