Hír: Katonáink hősies helytállása biztosította kultúránk fejlődését és gyarapodását - honvedelem.hu
(Kategória: Egyéb hírek)
Küldte: matasz.com
2019. január 26. szombat - 23:24:11


A kultúra nemzedékről nemzedékre szállva határozza meg hagyományainkat, életünket, a világban elfoglalt helyünket – fogalmazott Benkő Tibor honvédelmi miniszter január 22-én Budapesten, a tárcának a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségén.


A Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartották a Honvédelmi Minisztérium magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségét kedden délelőtt. A rendezvényen részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, illetve – mások mellett – Erdélyi Lajos, a tárca humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára és Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa is.

cikk_01.jpg

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=99jt8liBsu4

20190121_kulturanapja.jpg
„Ma a Himnusz születésének napját, a magyar kultúrát ünnepeljük, amelyet több mint ezer éve őrzünk a Kárpát-medencében” – mondta beszédében a honvédelmi miniszter. „Kivívtuk az Európa védőbástyája címet, és túléltük véres csaták borzalmait. Csakis így születhetett meg a magyar Himnusz, nemzeti imánk, amely a magyar nemzet zivataros múltját idézve kér áldást, bőséget, védelmet a következő nemzedék számára.”

 

Benkő Tibor rámutatott: a kultúra fogalma nem merül ki egy-egy előadás vagy kiállítás megtekintésében, hanem nemzedékről nemzedékre szállva határozza meg hagyományainkat, életünket, a világban elfoglalt helyünket. Mint fogalmazott, a kultúra formálja világképünket, magyarságtudatunkat, ragaszkodásunkat az otthonhoz, a hazához, embertársainkhoz, a családhoz. Emellett hatással van a népek közötti kapcsolatokra is, hiszen az eltérő kultúrák nem megfelelő módon történő találkozása gyakran világok összeomlását idézheti elő.

cikk_02.jpg

„A csatatereken harcoló magyar katona hősies helytállása, ereje, bátorsága biztosította évszázadokon keresztül a magyar kultúra fejlődését és gyarapodását” – emelte ki a miniszter. „A honfoglalás kori magyar íj, amelyet mindenütt a világon magyarnak tartanak, és velünk, magyarokkal azonosítanak, hazát teremtett számunkra. Az egyedülálló fegyvernemet képviselő magyar huszár pedig vérét ontotta, hogy megvédje hazáját. A honvédség kulturális örökségéhez tartozik a hadtörténelem: Balassi Bálint, Zrínyi Miklós, Hunyadi János, Kinizsi Pál, Dobó István küzdelmei a török seregek ellen, az 1848-as forradalom és szabadságharc hadvezérei, és a magyar honvédek, valamint az első és második világháborúban, illetve az 1956-os forradalomban hősiesen harcolt katonáinak emlékezete. Számunkra kiemelkedő kulturális értékkel bír a katonai hagyományok őrzése, a katonazene, az oktatás a Ludovikán és a Kratochvil Károly Középiskolában, valamint a katonák továbbképzése, ambícióik kiterjesztése.”

 

Benkő Tibor arra kérte a megjelenteket, hogy ne csak évente egyszer, hanem minden nap ünnepeljék a magyar kultúrát, és legyenek büszkék magyarságukra. „Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy e magyarságot, amelyet a Kárpát-medencében kivívtunk, a jövőben is meg tudjuk őrizni” – mondta.

cikk_03.jpg

Az ünnepségen a miniszter és Korom Ferenc altábornagy elismeréseket adott át, majd a Honvéd Férfikar adott rövid műsort. Köszöntőjében a Magyar Honvédség parancsnoka emlékeztetett: a katonák számára a Himnuszban megjelenő „nyújts feléje védőkart” sor nem csupán egy költemény része, hanem Alaptörvényben meghatározott kötelesség, amely felelősséget és feladatot jelent. Korom Ferenc altábornagy hozzátette: a jelenleg folyó honvédelmi és haderőfejlesztési program célja is a nemzet és a nemzeti identitás, a magyar emberek és a magyar kultúra védelme.

 

A rendezvényt követően Benkő Tibor megtekintette a tavalyi katonai alkotótáborok keretében készült alkotásokból rendezett kiállítást is, amelyet a Magyar Honvédség százhetven éves múltja ihletett.

cikk_04.jpg

Fotó: Dévényi Veronika


 

Ünnepség a magyar kultúra napja alkalmából  / 01.jpgÜnnepség a magyar kultúra napja alkalmából  / 02.jpgÜnnepség a magyar kultúra napja alkalmából  / 03.jpgÜnnepség a magyar kultúra napja alkalmából  / 04.jpgForrás:

https://honvedelem.hu/cikk/114302_katonaink_hosies_helytallasa_biztositotta_kulturank_fejlodeset_es_gyarapodasat
Ezen hír származási helye: MATASZ - Magyar Tartalékosok Szövetsége
( http://www.matasz.com/news.php?extend.955 )